De rödgröna sviker primärvården!

Bloggandet från min sida har varit lite sporadiskt efter valet. Nu drar vi igång en ny mandatperiod i landstinget och jag ska självfallet försöka hålla bloggrytan kokande kring aktuella politiska landstingsfrågor. Frågor kring vården och välfärden i Västerbotten är viktiga och berör oss alla i vardagen varje dag. Vi vill alla ha en tillgänglig, säker och trygg vård när vi behöver den och som centerpartist ska jag i min egenskap av gruppledare och ledamot i landstingsstyrelsen och arbetsutskottet ständigt bejaka att vi har en trygg och nära vård.

Kan därför med stort intresse idag läsa vad verksamhetschefen för Treälvars hälsocentral skrivit i VK. Han tar upp den fråga som centerpartiet och alliansen i landstiinget var tydliga i valrörelsen och i den budget som vi föreslog nämligen att primärvården har fått för lite resurser för att klara sitt viktiga uppdrag.

Imina tidigare bloggar har jag också lyft denna problematik. Det finns nämligen statistik från Sveriges kommuner och landsting(SKL) som visar kostnaden per innevånare i olika landstingen för primärvård. Det är skrämmande att Västerbotten ligger sämst i den jämförelsen, 2700 kr per invånare. Västerbotten borde väl i ligga i paritet med andra landsting i Norrland. Jämtland har över 4000 kr och Norrbotten nära 3900 kr per innevånare. Förutsättningarna att bedriva primärvård i län med långa avstånd och stor del äldre befolkning är ganska lika. Då ska det inte skilja 510 kr per innevånare till medellandstinget och Norrbotten satsar över 100kr mer per innevånare än Västerbotten. Bara i jämförelse med medellandstinget i Sverige så är Västerbotten ”underfinansierade” med 131 miljoner kronor.

Debattartikeln i Vk understryker min tes att primärvården har för lite resurser och attt de rödgröna i landstinget, socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet är de som verkligen sviker primärvården. det är dom som bär ansvaret för att det sparas på primärvården. Från centerpartiet och de övriga partierna i alliansen ville vi plussa på primärvårdens ram med 20 miljoner i 2011 års budget. Det hade varit ett viktigt steg för att komma upp ifrån sista platsen i vårdsverige att satsa på första linjens vård -primärvården. Det skulle precis som verksamhetschefen Sven-Åke Boström skriver ge möjlighet att primärvården bättre klarar sitt viktiga uppdrag. Men hans kritik om att landstinget sviker primärvården ska riktas mot den sittande rödgröna majoriteten i landstinget.

Etiketter: , ,

En kommentar

  1. sven-åke boström

    Tack för stöd i argumenteringen. Men det verkligt intressanta vore att förstå hur landstingsledningen egentligen tänker när de prioriterar skattekronorna. Antaglingen anser de att de driver fram en effektiv primärvård, och att t ex Jämtland och Norrbotten har en betydande sparpotential. Jag skulle väldigt gärna vara en fluga på väggen när de möter sina (parti)kollegor i grannlänen och pratar primärvård.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.