Besök i vården

Idag har alliansen i landstinget gjort värdefulla besök i vården. Vi har besökt Ålidhems hälsocentral och primärvårdsjouren, medicincentrum på universitets sjukhuset NUS och Arbets och beteendemedicinskt centrum på NUS. Det är ovärderlig att göra dessa besök då det ger oss mycket goda insikter hur vården fungerar och hur verksamheten ser på framtidens utmaningar och förväntningar.

Ålidhems hälsocentral har en fantastisk fin verksamhet och god läkarbemanning och på 10 år mycket få stafettläkare. Familjecentral vill de prioritera och det är märkligt att den inte kommit igång efter så många år där frågan nötts och blötts mellan landstinget och Umeå kommun. Sätt ned foten och låt det äntlingen bli verkstad. Vi fick också veta att det föds 280 barn varje år inom området. Men tyvärr har Förlossningen slutat skicka faxmeddelande om detta till hälsocentralerna. Det betyder att nyfödda riskerar att glömmas bort och det kan uppstå brister i i det förebyggande barnhälsoarbetet för barnet och familjen. Skärpning förlossningen så får det inte vara.

Medicincentrum en stor verksamhet med många anställda och ca100 vårdplatser. För att få en bra personalförsörjning och bra läkarbemmaning är det få ST block idag på medicincentrum. Flera ST läkare ger möjlighet att klara framtida nyrekryteringar och från alliansen har vi föreslagit betydande resurstillskott för detta och detta behov bekraftade verkligen också versamhetsansvariga på medicincentrum. Och varför har vi inte en gemensam väntelista för de med snarkproblem i länet. Oacceptabla väntetider är det för Umeborna och det skull avhjälpas om vi kunde fördela utredning/behandling på alla tre sjukhusen.

Besöken idag avslutade vi med att få information om det viktiga förebyggande arbetet som bedrivs vad gäller livsstilsrelaterad ohälsa hos befolkningen i Västerbotten. Beteendemedicin är en gren för de samlade förebyggande arbetet i Västerbotten. Ändrad livsstil kan innebära för de med övervikt att undvika diabete, hjärt och kärlsjukdomar och stroke. At jobba uppströms och undvika sjukdomar är säkert det som mest avgör om vi ska klara sjukvårdens finansiering och de utmaningar vi står inför då det gäller att klara framtid ökade vårdbehov.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.