Gräddfil för sjuka äldre

Äldre med många sjukdomar far oftast illa i vården. Centerpartiet tillsammans med övriga partier i alliansen i landstinget har därför motionerat om att de äldre sjuka borde få en gräddfil förbi akuten. Distriktsläkaren borde kunna skriva in äldre multisjuka direkt på en specialistklinik och inte bara skicka dom till akuten. 

Risken är stor att det skapar otrygghet, ökad förvirring hos de sköra äldre och ett bollande av de gamla mellan primärvården , hemmet, akuten och sjukhusvården. Det är ett ovärdigt  omhändertagande av de äldre med oftast flera olika diagnoser. 

Allian för Västerbotten har lämnat följande pressmeddelande:

"Allians för Västerbotten föreslår i en motion till landstingsfullmäktige att landstinget ska göra det möjligt för distriktsläkare att ge förtur för den multisjuke äldre direkt till specialistsjukvården förbi akutmottagningen.

 
         Vi tror på att detta förslag kommer ge den äldre multisjuke en tryggare och bättre vård, minimera antalet vårtillfällen och skapa resursutrymme för en ännu bättre kvalité i äldrevården, menar Nicklas Sandström (M) i en kommentar.
 
         Multisjuka sköra äldre ska inte behöva vänta i flera timmar på akutmottagningen för att få vård, säger Marianne Normark (FP)
 
         Det är ovärdigt att äldre med många olika sjukdomar ska tvingas åka in och ut mellan sjukhus och hemmet, säger Olle Edblom (C)
 
         Den välutbildade och specialiserade distriktsläkaren känner ofta sin patient och borde ha det fulla förtroendet att själv göra den medicinska bedömningen och ansvara för inläggning på en slutenvårdsavdelning, utan att gå omvägen via akuten, säger Birgitta Nordvall gruppledare för kristdemokraterna
 
 
Det gäller att våga lämna traditionella arbetssätt och i högre utsträckning se i vilken verklighet den äldre lever i och vad som går att göra för att just den personen ska ha en rimligt fungerade vardag. I helhetssynen ingår också att minimera antalet återkommande oplanerade vårdtillfällen."
Etiketter: , , , ,

En kommentar

  1. Nisse

    Olle, för äldre multisjuka är primärvården, med många hyrläkare, rena dödsfabriken. De blir ordinerade mediciner, utan föregående kartläggning eller uppföljning. Det är en sanning!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.