Ekologiska livsmedel i landstinget

Ekologisk mat fick JA. Dagens VK kan ge uppfattningen att landstinget säger NEJ. Så är det inte. Under sammanträdet igår i landstingsstyrelsen framförde jag och centerpartiet att vi ska dels ha ett tydligt mål att en del (25%) av vår mat i landstinget ska vara ekologiska och dels att vi ska dra igång upphandling av bla ekologisk mjölk. Det blev också styrelsen beslut. VK artikeln idag var mycket missvisande och jag delar Mattias blogg om att VK måste skärpa sig i bla rubriksättningen.

Det var de övriga partierna i alliansen, m, fp och kd, som ville att vi överhuvudtaget inte skulle ha något mål för hur stor andel av landstingets mat som skulle vara ekologisk. Den uppfattningen delar inte centerpartiet. Vi måste ha en tydlig ambition att medverka i klimatsmart produktion och minska utsläppen av bla koldioxid. Det gynnar det öppna odlingslandskapet och passar väl i en utveckling av landsbygden. När olika myndigheter ställer upp miljömål så måste vi som landsting och stor upphandlare medverka i att en sådant miljömål blir verkliget.

Hela det miljöprogram som vi nu har tagit i landstinget ska innebära lägre kostnader och inte vara kostnadsdrivande.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.