Vårdval bra för patienten

I dagens Vk görs en grundlig genomlysning av hur vårdvalet påverkat befolkningen att välja sin hälsocentral. Det är ju verkligen positivt att nu äntligen kan man välja den vårdgivare som man själv tycker har en bra service och kvalitet. Så vinnaren är patienten och vi har fått en bättre tillgänglighet och morötter för varje hälsocentral att visa framfötterna för att vara "bäst" så att de inte tappar listade patienter.

Som centerpartist är det viktigt att vi sätter befolkningen, människan och patienten före systemet. Därför är vårdval i primärvården en lyckad satsning. Men den beslutade modellen för Västerbotten kan bli bättre. Socialdemokraterna och vänstern har hela tiden försökt sätta käppar i hjulen för att vårdvalet i primärvården inte blir den modell som gynnar fria val. Ett smalare uppdrag skulle gynna fler att vilja etablera hälsocentraler och att tvinga in sjukgymnastiken i uppdraget har inneburit att privata populära sjukgymnaster tvingas lägga ned verksamhet. Det är inte att gynna patienternas fria val.

Sedan borde vårdvalet inte se lika ut i glesbygden som i befolkningstäta områden. Med ett brett uppdrag för hälsocentralerna följer stora enheter med bristande bemanning och stafettläkare som kostar mångdubbelt  mer än fasta läkartjänster. Vi borde vara öppna för att distriktsköterskemottagningar kan vara en vårdenhet som faller inom vårdvalet. Varför inte lista sig hos en distriktssköterska som i sin tur har avtal med läkare när behov uppstår. Man bör dessutom få större kompensation i inlandet för långa resor. Allt för att ge större möjligheter att få flera vårdgivare i inlandet att etablera sig. Det ökar valfriheten för inlandsborna.

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.