Akutplatserna i Sorsele och Dorotea läggs ned

 Nedrustningen av inlandssjukvården fortsätter. Förra vecka togs beslutet om att dra in ambulanser i inlandet. Idag tog landstingsstyrelsen inriktningsbeslut som bla innebär att akutplatserna helt försvinner i Sorsele och Dorotea och att lägga ned två platser i Malå.

Det märkliga var att vi tog också beslut om ett sparpaket på 65 miljoner utan några handlingar som visade vad det var för exakta besparingar. Det enda som nämndes i beslutsunderlaget var just akutplatserna.

Från centerpartiet och övriga i alliansen i landstinget reserverade vi oss mot beslutet. Vi hade andra förslag som innebär att akutplatserna blir kvar. I ett särskilt yttrande redovisade vi också vår besvikelse över det bristande underlaget och att inga konsekvensbeskrivningar redovisades. Man kan verkligen fundera över om varför "gör de på detta viset".

Socialdemokraterna och miljöpartiet verkar vilja driva igenom sparförslagen till alla pris. Och miljöpartiets tidigar i media utlovade ändringar på förslagen lyste verkligen med sin frånvaro. Hoppas än en gång att väljarnas dom blir tydlig i nästa val till landstinget 2014. 

Etiketter: , , ,

5 kommentarer

  1. Åke Johansson

    Det var bra att ni reserverade er. Trots att jag är socialistisk i min politiska åskådning så måste jag hålla med er. Jag tycker att dagens Socialdemokrater i landstinget har hamnat på en kant som man inte förstår. Deras sparförslag är ett hot mot alla inlandsbors hälsa. Och att de går ut med ett sparförslag som inte innehåller konsekvensbeskrivningar och en plan för vad sparandet ska leda till är skrämmande.
    Man känner vanmakt inför den situation de nu skapar för människorna i inlandet.

  2. Bergis

    Fråga? Hur mycket har alliansen sparat på de sjuka i hela landet?

    Att föra över sjuka människor till låglönejobb eller socialbidrag för att skapa utrymme för skattesänkningar. En modern variant av fattigvård och arbetsplikt. Ja! Varför gör ni på detta viset?

  3. Per Lundgren

    Bra Olle!
    Mycket märkligt att inte något underlag presenterades.
    Hoppas att folk minns detta och indragningarna av ambulanser när det är val nästa gång.

  4. Linda Nilsson

    Inlandsbor har inget värde, det har detta beslut bekräftat. Att inlandsbor inte ska ha samma rätt till vård som övriga är ju skamligt! Men tyvärr tänker inte S längre än vad näsan räcker, och konsekvensen är att ett x antal människor kommer förmodligen att dö i väntan på hjälp. Dessutom, vem vill flytta till inlandet då det är sämre möjlighet till vård där? Sista spiken i kistan är vad man kan kalla det. Jag kan garantera att detta kommer inlandsborna att minnas vid nästa val, utan tvivel!

  5. Vårdanställd

    Håller med om att sparförslaget är helt ogenomtänkt och genomfört av inkompetenta politiker. Landstinget sparar fel. Borttagna vårdplatser inom Geriatrik kommer slå tillbaka i mångfalt dyrare vård pga otillräcklig rehabilitering och lidande vid de mångfalt ökade fallolyckor som kommer uppstå. Det finns ingen planering hur dessa äldre ska få rehabilitering i fortsättningen. Primärvården klarar inte av detta då det ej finns resurser inom primärvård att rehabilitera dessa multisjuka äldre.
    Sen tycker jag du som medlem i alliansen bör tänka efter hur 100 miljarder i skattesänkningar/år har påverkat dessa sparåtgärder. Dessa skattesänkningar är huvudorsaken till de sparförslag vi ser idag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.