Akutplatserna i Sorsele och Dorotea

Idag togs det formella beslutet att läggas ned akutplatserna i Sorsele och Dorotea. Socialdemokraterna och miljöpartiet körde helt sonika över centerpartiet och  övriga allianspartier i dagens landstingsstyrelse när man klubbade landstingsstyrelsens verksamhetsplan. Även vänsterpartiet var emot nedläggningarna av akutplatserna så den splittrade majoriteten i landstinget består.

Från alliansen i landstinget ville vi också ha en bättre samverkan mellan dagens akutplatser i inlandet och med kommunerna  för att platserna ska bli mer kostnadseffektiva. Det gick S och Mp också emot. Mycket märkligt beteende av den sittande majoriteten.

Likaså gick majoriteten i landstinget emot centerpartiets och alliansens förslag att landstinget borde bli det patientsäkraste landstinget i landet. Trots att vi begärde votering så röstade här både s, mp och vänsterpartiet emot en sådan vällovlig ambition och mål. Vi vet ju alla att vårdrelaterade infektioner kostar landstinget hundratals miljoner varje år. Därför bör man ha en hög målsättning så att åtgärder vidtas så att vi eliminerar dessa kostnader. Kostnader som dessutom innebär stora lidanden för drabbade patienter.

Vi behöver en ny politisk ledning i landstinget.

 

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

 1. Monika Sandström

  Hej,
  Bra att c har kämpat emot nedläggning av akutplatser i Sorsele (m fl ställen). Jag har fått info om att läget är mycket ansträngt där eftersom man minskat akutplatserna från 6 till 2. De har ständigt överbeläggning och personalen går på knäna. Chefen anställer därför extra personal vilket innebär att det blir underskott i budgeten och hon riskerar att få sparken.
  Folk är besvikna i Sorsele och en källa jag har säger att man knappast vill rösta i folkomröstningen när det bara handlar om andra.
  Vad kan vi i c göra?
  Mvh
  Monika

 2. Olle Edblom

  Svar till Monika Sandström (2013-03-05 17:25)
  När valrörelsen sätter igång efter sommaren så bör vi självfallet debattera vad står ett Ja för i folkomröstningen. För mig och c är det tydligt. Ett ja om ett åtgärdspaket för länet bör innebära att man ser över även situationen i Sorsele även om själva omröstningen bara berör Åsele och Dorotea. Dessutom ska vi driva frågan om en trygg vård i hela inlandet även i Sorsele hela tiden fram till valet 2014. En röst på ett ja i folkomröstningen och en röst på c i valet 2014 möjliggör att hela akutsjukvården i länet förändras till en bättre och tryggare lösning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.