Akutsjukvården i Dorotea och Åsele

De boende i Dorotea och Åsele gör rätt som protesterar mot socialdemokraternas och miljöpartiets beslut att nedrusta inlandssjukvården. Nedläggning av akutplatser och indragning av ambulansen skapar en otrygg vård och inte jämlik vård. Inte heller har vi fått någon beräkning som visar om man i slutändan sparar några pengar.

Centerpartiet och hela alliansen i landstinget har andra sparförslag som ger samma spareffekter utan att vi försämrar för inlandsborna. Två tillfälliga vårdplatser på ett särskilt boende i Dorotea löser inte akutsjukvården för Doroteaborna.

En akutbil i Åsele som ska bemannas med sjuksköterska inom akutvården kan inte heller på tryggt sätt ersätta den ambulans som fanns tidigare. I och med att ambulansen blir kvar i Malå så finns heller inte någon ytterligare ambulans i Lycksele som det ursprungligen var tänkt.

Och idag har nu landstingsstyrelsen tagit beslut om upphandlingen av de ambulanser som blir kvar i inlandet. Tyvärr förlorade alla utom en av de lokala entreprenörerna sina uppdrag. Nu kommer en storskalig entreprenör med säte i Stockholm in, Det är olyckligt att bara prisfrågan får vara avgörande som nu innebär att vi slår undan bena för småföretag i inlandet.

Etiketter: , ,

8 kommentarer

 1. Robert

  Hej Olle.
  Jag har hört talas om denna upphandling men har inte sett något skrivet om det hela. Var kan jag läsa en fördjupad information om detta?

 2. GossenRoda

  Tala om vad ni skulle ha sparat på i stället för att bara gnälla och klaga, försök vara offensiv och konstruktiv….

 3. Jan-Erik Vahlström

  Det var en billig poäng. Ni inom dom borgerliga ska ju ha ut allt i konkurrens. Varför gnöla då när ett storbolag eller en riskkapitalist vinner anbudet. Lägsta pris vinner ju. Det är ju er melodi. Funktion och kvalité får ju då komma i andra hand.

 4. Lars Hammarbäck

  Uppgifterna om upphandling av ambulanser förvånar. Jag såg ej att den punkten fanns på dagordningen ens. Varför bara inlandsstationerna? Varför inte Umeås satellitstationer Nordmaling, Robertsfors och Vännäs som är cirka 2 miljoner dyrare i drift än de inlandsstationer som drivs av lokala entreprenörer. Frågetecknen blir som sagt fler och fler, jag anar riktigt fulspel bakom kulisserna.

 5. Olle Edblom

  Svar till Lars Hammarbäck (2012-01-31 20:11)
  Ja det tycker jag också. Så vi la ett särskilt yttrande i styrelsen som gick ut på att alla ambulansstationer även de i Umeå, skellefteå och i kranskommunerna borde sättas ut på upphandling.

 6. Olle Edblom

  Svar till Jan-Erik Vahlström (2012-01-31 18:12)
  Ja så fungerar lagen om offentlig upphandling. Som ansvarig för att politiskt behandla den sk kravspecifikationen borde jag vara mer tydlig på att inte alltid priset ska avgöra. Man borde få lägga in krav på kvalitet i form av närhet, gynnar lokal tillväxt mm Så åven jag bör väl få i efterhand vara kritisk mot mitt eget agerande eller hur?

 7. Olle Edblom

  Svar till GossenRoda (2012-01-31 17:06)
  Vi har fån centerpartiet och hela oppositionen i landstinget sagt Nej till bla indragning av ambulanser och akutplatser. De ger inga besparingar i slutändan. Vi hade egna förslag på alternativa besparingar som minskad administration, minskat lokalanvändning, dra ned på centrala anslag, åtgärder för att minska vårdskador i landstinget. Dessa skador kostar landstinger 225 miljoner per år!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.