Norrland förlorare

Socialdemokraterna i länet stoppar ny region. Nu har socialdemokraterna och moderaterna funnit varandra igen. De är inte beredda att gå in med ny ansökan om att bilda en norrländsk region med Norrbotten och bla Öviks och Sollefteå kommun. Det är mycket olyckligt. Men (s) i norrland verkar väldigt splittrad. I Norrbotten och i Övik är man betydligt mer öppen för att något måste göras för att klara de utmaningar vi står inför.

Kan det vara så att socialdemokraterna i Västerbotten känner sig hotade då de ska tampas med starka regionföreträdare i Norrbotten och i Övik. Det vore väldigt synd att egen makt får gå före sakfrågan att försöka bilda en region som är funktionell och kan klara morgondagens ekonomiska kraft och tillväxt som krävs. Och inte minst klara konkurrensen från de regioner som bildats  och kommer att bildas i södra Sverige.

Ett annat bekymmer är att vi idag har ett region Västerbotten som är indirekt valt. Det kan vi inte fortsätta med då det är högst odemokratiskt att de så viktiga regionala utvecklingsfrågorna inte  medborgarna kan ställa politikerna  till svars på valdagen. Något måste göras åt detta. Ska vi göra om den organisationen till ett direktvald region med även sjukvårdfrågorna eller ska vi upplösa och återgå till att frågorna hanteras i landstinget som är direktvalt? Klart är att några ytterligare medel och ansvar överförda till region Västerbotten ska vi nog akta oss för tills vi har en bättre demokratisk lösning än ett indirekt valt region Västerbotten.

Etiketter: ,

2 kommentarer

  1. Inte längre Centerväljare

    Norland blev förlorare när C bestämde sig för att sälja sina politiska ideér mot att bli ett lydparti under Moderaterna.

    Norrland blev även i ännu större grad förlorare när Centerns före detta partiledare bestämde sig för att det var viktigare att gå Moderaternas ärenden istället för att försöka lyfta sitt hemlän.

    Men den största förlusten för norrland blev när Centern valde en partiledare som öppet hyllar en av Europas värsta facister som sin politiska förebild.

  2. Danne

    Instämmer helt i att de frågor som Region Västerbotten hanterar idag bör återgå till landstinget. Västerbottningarna har valt politiker till landstinget, som därför är en bra plattform att hantera Region Västerbottens frågor på. Region Västerbotten behövs inte, då vi redan idag har ett demokratiskt valt parlament för Västerbottens län. Att ha ännu ett parlament, som inte är valt av folket, finns det ingen vits med.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.