Snömos av Vänsterns Jonas och Maria

Osanningar framförs av Vänsterns partiledare Jonas Sjöstedt och fd landstingsrådet Maria Grip. Det kan man läsa  i dagens Folkblad. De påstår att besparingarna i inlandet beror på minskade statsbidrag och att vi har infört ett vårdval för patienterna där de själva får välja sin hälsocentral. 36 miljoner dyrare har det blivit påstår Jonas och Maria. Nog borde man förvänta sig av en partiledare i vänstern och gruppledare i landstingat att de borde kunna hålla sig till sanningar. Inte bara skylla på andra om sin egna förslag till besparingar.

Maria har inte alls varit beredd att skjuta till mer pengar till primärvården då hon fanns med i landstingsmjoriteten. Och några 36 miljoner har inte försvunnit från primärvården i och med vårdvalet och den fria etableringsrätten. Det som skett är att det i Umeåområdet har blivit fler hälsocentraler som etablerats och de nya där har fått sin andel av primärvårdens totala budget utifrån listade patienter. Och det i bekostnad av att övriga offentliga hälsocentraler i Umeå får mindre patienter och därigenom mindre pengar. I inlandet har det inte skett någon förändring. De får sin del av antalet listade patienter men de borde kunna få mer per listad. Men det har vänsterns Maria sagt Nej till.

Inte heller har statsbidragen minskat. Alliansregeringen tillförde 2011 5 miljarder varav landstingen fick 1,5 miljarder. Dessutom har vi fått riktade statsbidrag för finanskrisen, för vårdgarantin, för psykiatrinn och äldrevården. Det är sanningen det och det bör både Maria och Jonas vara fullt medvetna om. Men vill man skylla på någon annan så skyller man gärna och ofta på regering,riksdag istället för att ta ansvar för sin egen politik. En politik som faktiskt under många år har haft inriktningen på besparingar i vården istället för besparingar på områden som tex kultur, regional utvecklig, projekt, administration och lokaler.

Etiketter: , , , ,

En kommentar

  1. Christer Kramer

    Privatisering av sjukvården och avveckal den landstingsadministrativa organisationen- en region för mycket. Socialismen i sjukvården trampar på principen om människokärleken.

    Christer Kramer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.