Nationell patientenkät väcker funderingar

Den nationella patientenkäten för primärvården har presenterats. Primärvården i Västerbotten har förbättrat sitt resultat Vad gäller alla faktorer som mäts som tex bemötande, tillgänglighet, information, delaktighet. Det är jättebra och det ska alla inom primärvården få ett erkännande för. De har gjort ett fantastiskt arbete trots besparingar och krav på effektiviseringar som den socialdemokratiska majoriteten ställt under många år. Därför är trots besparingar glädjande att patienterna uppskattar den del av sjukvården som ska vara den första nära kontakten.

Det finns dock några saker som blir väldigt tydliga när man kollar länsresultaten och på hälsocentralsnivå. Västerbotten ligger under riksgenomsnittet på alla områden. Vi är alltså inte uppe i nivå med genomsnittet av alla landsting i vårdsverige. Det manar till fortsatt satsning på att vi förbättrar såväl tillgängligheten som bemötandet och inte minst försöker få en bättre bemanning. Ökade kostnaderna för stafettläkare är inte bra och inte heller bra för varken tryggheten eller rätten att träffa sin egen läkare var gång man besöker sin hälsocentral
 
I de kommuner där medborgarna har valmöjligheter som i Umeå området blir resultaten för alla hälsocentraler i stort sett bättre än för övriga områden. Jag tror att det beror i grunden på att konkurrensen leder till att varje verksamhet jämför sig och försöker hitta förbättringar. Man vill inte riskera förlora patienter till en annan hälsocentral. Men jag tror att det också beror på att medborgarna har något att jämföra med och man kan inse att dit jag valt att gå fungerar bra. Det egna valet spelar roll för hur nöjd man blir med verksamheten.
 
Det som dock är ännu mer slående är att nästan alla privata hälsocentraler i Västerbotten visar på bättre resultat i form av nöjdhet än de offentliga. Tittar man på det sammanvägda indexet för alla hälsocentraler så ligger alla  privata i topp. Det visar att vi får mera nöjda patienter hos de privata och det talar för att mångfald är bra och att fler av privata alternativ i andra delar av länet också skulle vara till fördel för patienten. Aktiva möjlighet till val skapar ökad konkurrens och incitament för andra hälsocentraler att bli minst lika bra. Bättre tillgänglighet och bemötande vinner alla på inte minst patienterna. Det är en stor utmaning för landstinget och för centerpartiet kommer vi fortsätta att aktivt bejaka mångfald och ge bättre förutsättning för det även i de glesa delarna av länet
 

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

  1. leffe

    Som vanligt är du verklighetsfrånvarande!!…i vilken värld lever du i??..de privata väljer vilka patienter de listar..avstår de som har behov av insatser med hjälpmedel o kostnadskrävande mediciner…blir alltså ett A lag för arbetsföra människor med förkylningar o annat som får övervård o ett snabbt omhändertagande för sina banala åkommor…gratis kondomer med snyggt tryck på osv som delat ut påprimärvårdsjourcentralen………de med reella behov stannar i offentlig verksamhet….det rår du o dina gelikar för!!!…klart man är nöjd dåman får en logotryckt kondom….fy fan säger jag…ni slösar med skattemedel inom alliansen på dravel!!

  2. Olle Edblom

    Svar till leffe (2012-02-29 20:20)
    Godkända hälsocentraler, offentliga och privata, får inte neka de som vill bli listade. Enbart kan de säga Nej om de redan är fullistade med de läkarresurser de har. Alla hälsocentraler får bedriva marknadsföring och visa på sina kvaliteter för att vi ska bli nöjda med dom och vara listade hos dem. Vad är det för fel för oss som är patienter.? Alla hälsocentraler får samma ersättning för sina listade och vårdvalet har tvärtom som du anser besparat skattemedel och gjort att vi lättare kan följa upp att de bedriver en kostnadseffektiv vård.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.