Vänstern och Jonas Sjöstedt fortsätter med villfarelser

Läste ett referat om Västerns partiledare Jonas Sjöstedt i VK igår. Han besökte tydligen Vänsterns distriktskonferens. I  intevjun i tidningen fortsätter vänsterns partiledare att uttrycka helt felaktiga påståenden.

Han menar att på grund av den fraia etableringsrätten av hälsocentraler i Umeå så har det kostat landstinget 40 miljoner. Det är helt felaktigt. Pengar till primärvården har inte ökat på grund av att vi har sk fritt vårdval och att den fria etableringsrätten finns för de som startar hälsocentraler i länet. Inte en enda mer krona har tillförts. Det som händer då varje satsad krona till hälsocentralerna bygger på hur många som listas till varje hälsocentral så sker en omfördelning av pengar bland de hälsocentraler som finns i Umeå då nya etableras där. 

Däremot är det en inflyttning till Umeå och då ökar med automatik mer pengar till inflyttningskommuner på bekostnad av de hälsocentraler som finns i avfolkningskommuner som tex i inlandet. Men det skulle ske oavsett om det fanns etableringsfrihet eller inte.

Så Jonas Sjöstedt borde vara mer sanningsenlig när han är på olika offentliga möten och öser falska påståenden om att allt sparande i landstinget beror på regeringens politik och på patientens rätt att välja hälsocentral.

Däremot är det så att Vänstern i landstinget inte ville tillföra mer pengar till sjukvården och till primärvården när centerpartiet och alliansen i landstinget föreslog detta i budgeten för 2012.

Etiketter: , , , ,

3 kommentarer

  1. Annevi Linder

    Ord står mot ord! Vem säger att du har rätt i det du säger. Bortförklaringar i alla lägen.

  2. Olle Edblom

    Svar till Annevi Linder (2012-03-20 17:08)
    Jag har som politiker tagit beslutet i landstinget kring vårdvalet och ersättningssytemet i primärvården. Om du inte tror på mig så tycker jag du ska kontakta landstinget och ansvariga tjänstemän för landstingets ersättningsystem. Tel 0907857000

  3. Ingrid

    Bra att ni allianspolitiker går ut i debatten och förklarar hur det fungerar. Vänstern försöker som vanligt ragga röster med propaganda som inte alltid hör till sanningen. Fortsätt med att informera om verkligheten då faller nog glorian ned från Jonas Sjöstedt och kompani . Vi behöver verkligen ett byte av ledningen inom landstinget. Där slösas det mycket på onödiga saker och sjukvården kommer i kläm. Region Västerbotten verkar också kosta mycket med svällande personalstyrka. Här borde också verksamheten ses över.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.