Slå ihop landstinget och Region Västerbotten

Regionfågorna måste demokratiseras. Därför är det kloka Norrbottenspolitiker som har för avsikt att demokratisera regionfrågorna. Det är en klok tanke. Nu när möjligheten till större regioner har fallit då de politiska partierna i de fyra norrlandslänen inte kan komma överens så måste varje län på något sätt hitta bättre lösningar hur vi ökar det demokratiska inflytandet över så viktiga frågor som tex regional utveckling, kultur, turism.

Norrbottningarna tänker därför inte inrätta indirekta organ utan det viktiga för dom är att det blir direktvalda politiska organ. Inte som vi har i Västerbotten ett indirkt valt Region Västerbotten. Jag tycker att Region Västerbotten också borde bli ett direktvalt organ. Det kan ske genom att låta landstingsfullmäktige vara den direktvalda nivån och region Västerbottens nuvarande verksamhet blir en nämnd i den politiska organisationen inom landstinget. Kalla sedan gärna landstinget för Region Västerbotten.

4 kommentarer

  1. Olle Edblom

    Svar till Kim Victorin (2012-03-22 12:14)
    Nej det gör jag inte. Om du läser min hela blogg så förstått du att jag är ute efter att så viktiga frågor som hanteras av Region Västerbotten inte ska styras av indirekt valda politiker. Då kan de inte ställas till ansvar för sina beslut i val. Dessutom kan man genom sammanslagning vinna ekonomiskt genom gemensam överbyggnad och färre förtroendevalda

  2. Conny Forsström

    Frågan är aningen ”off-topic” men jag undrar hur du som centerpolitiker ser på ditt partis utspel om sänkta ingångslöner (som om dessa inte redan var tillräckligt låga inom t.ex. vården).

  3. Olle Edblom

    Svar till Conny Forsström (2012-03-23 17:51)
    I diskussioner om tex akutsjukvården i inlandet och landstingets besparingar kommer ofta frågan upp av berörda inlandsbor varför vi har så mycket av överbyggnad politiskt och tjänstemannamässigt inom länet och framför allt då det gäller sk regionala frågor. Därför tycker jag det är relevant att föra en politisk diskussion om vi kan göra den regionala nivån effektivare och mindre kostsam.

    Vad gäller sänkta ingångslöner så sa vi på vår distriktsstämma att vi inte ser det som en lösning av arbetslösheten och vi kommer att till centerpartiets partistyrelsen framföra detta och att frågan i första hand är något för arbetsmarknadens parter. Utspelet var alltså inget som vi i Västerbotten gör vågen åt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.