Landstingets obligation-nu ingen förlust

Värdet på landstingets obligation är nu snart i nivå med inköpspriset för snart fem år. Debatten var hög från vissa partier i landstinget att vi skulle sälja den när värdet var nere som lägst 80 miljoner. Nu är värdet över 200 miljoner och vid halvårsskiftet i år kan vi om inget dramatiskt händer få ett värde på den som rejält överstiger inköpspriset 257 miljoner. Och dessutom en avkastning varje år på ca 10 mioljoner kronor.

Jag och centerpartiet i landstinget stred ihärdigt att vi inte skulle sälja den när värdet var nere i 80 miljoner kronor. Den förlusten som då skulle ha blivit skulle vi då vara tvungen att spara in i vården. Jag är glad att vi inte sålde obligationen och att vi inte lyssnade på domedagsprofeterna som skrämde upp oss i landstinget om att riskerna var så stora att värdet på obligationen skulle kunna bli noll kronor och hela förlusten skulle drabba länets skattebetalare.

Idagens landstingsstyrelse behandlar vi årsrapporten för 2011 och där framgår klart att vi nog kan räkna hem obligationen som dock är en typ av obligation som vi nu med våra placeringsregler inte ska köpa in. Men så var inte fallet 2007

4 kommentarer

  1. Åsiktsmaskinen

    Du riktar alltså stark kritik mot FP, M och KD som alla ville sälja obligationen.

    Är detta en flirt från C sida, riktad mot S, MP och V som alla ville behålla obligationen?

    Håller C på att bryta sig ut alliansen?

    Ditt inlägg ger upphov till många, många frågor.

    Hoppas du vill svara, eftersom det är ytterst intressant inför kommande valrörelse.

  2. Åsiktsmaskinen

    Det vågade du inte nej….tråkigt.

    Men vad är väl att vänta av ett parti som mest agerar lydparti och nickedockor åt Moderaterna.

  3. Olle Edblom

    Svar till Åsiktsmaskinen (2012-04-03 18:53)
    Det var moderaterna och folkpartiet som endast drev att obligationen skulle säljas när värdet på den hade sjuknkit. Inom alliansen var vi från centerpartiet och Kd helt överens om att det var mycket oklot eftersom förlusten skulle isåfall drabba vården med ca 150 miljoner ytterligare som skulle sparas in. Tycker du det skulle vara bra bara för att upprätthålla gemensam hållning? Jag kommer alltid att bedöma klokskapen i en gemensam politik inom alliansen i landstinget och att sälja obligationen skulle varit mycket oklokt. Nu är värdet tillbaka i nivå vi köpte den för vilket visade på att det var rätt att sitta still i båten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.