Centerpartiet välkomnar Lapplandsupproret

Ett bra initiativ att inlandet samlat sig och protesterar mot nedrustningen av hälso och sjukvården i inlandet. Det som skett med indragningar av akutsjukvårdsplatser i Dorotea, ambulans i Åsele och försämrad akutvård i Norrbotten är ett slag mot inlandsbornas rätt att få en rättvis och nära vård.

Centerpartiet i västerbotten välkomnar därför Lapplandsupproret och att man nu kraftsamlar sig i båda länen för att gemensamt protestera. Idag har jag därför gått ut med följande pressmeddelande.

Nu är måttet rågat för inlandet

Centerpartiet i Västerbotten ger sitt oavkortade stöd till Lapplandsupproret och välkomnar initiativet. Nedrustning av hälso- sjukvården i inlandet börjar sakta men säkert närma sig skammens gräns. En nära trygg sjukvård är en rättighet som samhället måste garantera i hela landet. I Norr och Västerbotten bor det över 100 000 innevånare i inlandet, många av dessa människor arbetar i näringar till exempel skog, gruvor, turism och produktion av elektrisk kraft vilka är livsviktiga för hela länets och rikets tillväxt.
Då näringslivsutveckling och optimism för inlandet är i klart stigande går landstingen i Norr och Västerbotten i rakt motsatt riktning och nedrustar en väl fungerande hälso- sjukvård.
En samhällsinfrastruktur med ambulanser, akutsjukvårdsplatser, tillgång till kompetent medarbetare är en självklarhet i de allra flesta jämförbara länder i världen. I Norr och Västerbotten går utvecklingen i en annan riktning.
-En hälso- sjukvård där utvecklingen hämmas och patientsäkerhet äventyras det ställer inte Centerpartiet upp på. Därför måste det finnas ambulans i Åsele och akutplatser i Dorotea och Åsele. Gör om och gör rätt avslutar Centerpartiets gruppledare i landstinget Olle Edblom
 
Olle Edblom
Gruppledare för Centerpartiet i Västerbottens läns landsting
Mer information: Olle Edblom, tel 070-5644465
 
Etiketter: , , ,

4 kommentarer

  1. Isak

    Centerpartiet har sedan många år ansett sig vara Lands-
    bygdens och glesbygdens främste tillskyndare. Numera så
    tillfogar dom även inlandsborna under detta epitet. Under
    alla år från Torbjörn Fälldins dagar som statsminister, från Maud Olofsson som vice statsminister och näringsmin-
    ister från Erlandsson som jordbruksminister. Så har lands-
    bygden och jordbruket decimerats på hundratusentals inne-
    vånare och arbetstillfällen. Nog är det märkligt att inte
    center har vaknat tidigare och startat någon form av upp-
    ror. Utan man har snällt under alla år vikit ner sig för
    nyliberalisterna och fjäskat för att få sitta vid tabu-retterna. Och nu när dom modiga har klivit fram så passar
    det sig att kliva på. Men tyvärr så gick tåget redan vid
    förra valrörelse, och centern backade i alla kommuner i
    hela Sverige, och nu riskerar man att åka ur riksdagen.
    Så bästa Herr Edblom det är både för sent och inte tro-
    värdigt.

  2. Olle Edblom

    Svar till Isak (2012-05-23 17:55)
    Jag är vald centerpartist i landstinget. Där har jag hela tiden politiskt arbetat för att ge länsborna en nära och trygg vård. Framförallt i inlandet där vi har gles befolkning och långa avstånd. Det som nu sker i inlandet med indragna vårdplatser och ambulanser är genomfört av s och mp. Jag har motsatt mig dessa förslag och haft andra alternativ till nödvändiga besparingar i landstinget.Tycker att du ska angripa de partier som nu nedrustar inlandssjukvården. Nationellt så har centerpartiet aldrig övergett inlandet och hela tiden förslkt få igenom förslag som gynnar inlandet och att både stad och land kan utvecklas. Nu senast har centerpartiet verkat för och fått igenom en inlandsmiljard för att utveckla näringslivet i inlandet. Tror du anonyma Isak att inlandet skulle haft bättre förutsättningar om centerpartiet inte fanns med i regeringen.?

  3. Arbetare

    ”Tror du anonyma Isak att inlandet skulle haft bättre förutsättningar om centerpartiet inte fanns med i regeringen.?”
    Som svar på den frågan svarar jag JA! Cpartister överallt har tyvärr litat på att partiet för sin gamla politik-och sen lutat sig tillbaka. Om c inte suttit i alliansen skulle de agerat för inlandet, kanske, men nu är det försent! Nyliberal + mpolitik har försvagat både kommuner och landsting, och mest av allt inlandet, ty marknaden och kapitalet skall styra! Allmännyttan tillåts underordnas i allianspolitiken.

    Chomsky fritt översatt; I dagens samhälle så läggs risker och underskott på samhället, som kostnader.
    Vinsterna däremot privatiseras.

  4. Olle Edblom

    Svar till Arbetare (2012-05-23 19:31)
    Att man kan agera mer för inlandet om man inte sitter i regeringen undangår mitt förstånd. Om centern fått styra i landstinget istället för ett 30 årigt sosse-vänster styre skulle inte inlandssjukvården nedrustas som nu sker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.