Vad görs för att förhindra en KOL epidemi?

Det är många i I Västerbotten som lider av KOL-kronisk obstruktiv lungsjuldom. Sjukdomen tar sig uttryck i återkommande hosta,andfåddhet och trötthet. KOL är en folksjudom som oftast beror på att man röker. I en motion för fyra år sedan lyfte centerpartiet i landstinget fram detta och krävde en plan för att förhindra en fortsatt utbredning av KOL. Vi fick då till svars att  en handlingsplan var under utarbetande och man skulle redovisa möjligheterna att utvidga hälsokontrollerna som skaer av alla västerbottningar som fyller 40, 50 och 60 år.

Men vad har hänt? Finns den här handlingsplanen? Ja i en interpellation till fullmäktige nu i september ställer jag den frågan till landstingsstyrelsens ordförande. Här kan du läsa min hela interpellation;

Handlingsplan för att förhindra en KOL epidemi

 I en motion under 1998 föreslog centerpartiet att Västerbottens läns landsting borde ta fram en plan för att möta utvecklingen av KOL. KOL är en kroniskt inflammatorisk lungsjukdom i luftrör och lungblåsor. Motionen fick ett positivt bemötande och landstingsmajoriteten sa i sitt svar att en sådan handlingsplan var under utarbetande och man skulle redovisa bla möjligheterna att utvidga Västerbottens hälsokontroller med spirometriundersökningar, undersöka behovet av kompetenshöjning kring KOL och beakta de aviserade revideringen av de nationella riktlinjerna för KOL.
 
Orsaken till Kol är i huvudsak rökning. Och idag är KOL den sjätte vanligaste dödsorsaken i världen. År 2020 beräknas KOL bli den tredje vanligaste dödsorsaken i världen, vanligare än cancer. Kostnaden för landstingen och samhället är enorma vad gäller KOL och EU uppskattar att över hälften av kostnaden för hälsobudgeten är förorsakade av patienter med KOL. Därför är det viktigt med förebyggande arbete och arbete kring rökavvänjning.
Men också måste diagnos och behandling sättas in i tid. Lika viktigt är också att föra en registrering kring de som drabbats av KOL. Nu visar det sig att just registrering inte sker på ett optimalt och systematiskt sätt inom landstingen. Det framkom nyligen i en artikel i VK skriven av representanter för Hjärt- och Lungfonden. Vad gäller spirometriutrustning så sker också en utveckling av den utrustningen och förbättrade rutiner vid hälsocentraler i ett projekt som bedrivits av patientföreningen R-KOL i länet.
 
Med anledning av den här bakgrunden vill jag ställa följande frågor till landstingsstyrelsens ordförande;
1. Finns en handlingsplan för KOL i vårt landsting som skulle utarbetas enligt svaret på min motion 2009?
2. Ingår numera spirometriundersökningar vid Västerbottens hälsokontroller?
3. Hur ser utvecklingen ut vad gäller spirometriurustningen vid våra hälsocentraler och vad har bedrivna KOL-projekt tillsammans med patientföreningen resulterat i?
4. Sker en systematisk registrering till KOL registret i Västerbotten?
 
Olle Edblom (c)
Gruppledare för centerpartiet
 

 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.