Maten och miljön

Landstinget har tagit ett miljöpolitiskt program idag som går vidare till landstingsfullmäktige. Debatten kring landstingets hantering av maten till patienterna har varit intensiv. Och självklart måste vi som stor konsument av livsmedel och tillverkning av mat till patienter på våra sjukhusen verkligen agera för att ekologiska livsmedel används och att vi försöker göra lokala upphandlingar.

Jag ville därför att vi skulle slå fast det i våra mål i miljöpolitiska programmet. Till min förvåning så köpte majoriteten detta och nu fick vi in en skrivning om betydelsen av ökad användning av ekologiska livsmedel och att det i möjligaste mån ska upphandlas lokalt.

Kan vi bidra till klimatsmart produktion och mer närodlade livsmedel som är ekologiska minskar vi radikalt våra utsläpp i sjöar och vatten drag i länet.Men det som gör mig bekymrad är att både folkpartiet och moderaterna yrkade avslag på detta.

Matens betydelse för vården och rehabilitering är så vilktig att på sikt är alla vinnare om vi har tydliga mål hur vi producerar våra livsmedel och hur vi tillverkar maten.. En miljövänligare produktion av livsmedel i länet och att vår mat till patienterna både blir av högre kvalitet och är framställt klimatsmart borde tilltala alla partier i landstinget. Men det tycker tyvärr inte moderaterna och folkpartiet i landstinget!

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.