Avtal med Doroteakommun och akutplatser

Landstingsstyrelsens majoritet har nu beslutat idag att ingå avtal med Dorotea kommun om att kommunen ska tillhandahålla enbart två vårdplatser på Bergvattengården. Vårdplatserna ska bemannas av personal från Dorotea kommun och landstingets läkare ska bidra med nödvändigt stöd dygnet runt. Socialdemokraterna och miljöpartiet och nu även Vänsterpartiet röstade JA. till detta avtal. Vi från centerpartiet och de övriga allianspartierna i landstinget yrkade på att vi inte skulle ingå ett avtal med den här inriktningen.

Vi anser att akuplatserna ska finnas vid sjukstugan och ett avtal med Dorotea kommun skall ha den inriktningen. Men tyvärr majoriteten i landstinget och nu också vänsterpartiet tycker att två platser vid Bergvattengården är den lösning som de anser är en acceptabel akut sjukvård. Jag delar inte den uppfattningen. Vi ska ge en rättvis vård och trygghet även för inlandsborna med både akutplatser och ambulanser. Tyvärr är s,mp och v på väg genom dessa beslut att medverka till en fortsatt otrygg situation för inlandsbefolkningen och för en någorlunda likvärdig service för oss alla länsbor.

Etiketter: , ,

4 kommentarer

  1. Gun Rehnman

    Ja, det återstår bara en sak och det är folkomröstningen. Det om något måste vara en tydlig markering på vad folket anser om styrning som denna. Man blir mörkrädd. V? Mp? Jag är inte förvånad! Hugaligen…

  2. Carl-Axel Otterhall

    Hej Olle och tack för relevant information. Kan du i klartext redogöra för Landstingets ansvar för sjukvården i Dorotea och Sorsele! Jag är inte säker på att ens våra politiker har det riktigt klart för sig:)

    Tack på förhand:)

  3. Olle Edblom

    Svar till Carl-Axel Otterhall (2012-12-12 08:22)
    Hej Carl-Axel. Landstinget har ansvaret för hälso och sjukvården i hela länet. Det gäller såväl primärvården,dvs det som bedrivs på resp hälsocentral/sjukstuga, akutsjukvården och den specialiserade vården(lasarettsvården) som genereras utifrån det behov av sjukhusvård som förväntas uppstå i respektive kommun i länet. Vi har i våra politiska mål varit helt överens om att det ska finnas en hälsocentral eller sjukstuga i varje kommun i länet. Budgeten för tex malå/sorsele sjukstuga 2012 är 41,5 miljoner och för Dorotea/Åsele ca 37,5 miljoner kronor. Eftersom de är en basenhet tex Sorsele/Malå har jag inte nu budgeten uppdelad på resp hälsocentral. Likaså för Dorotea och Åsele. Ber att få återkomma vad för kostnad vi har för den sjukhusvård respektive kommun i inlandet genererar. Likaså akusjukvårdens kostnad, tex ambulanssjukvården. Det är inte så enkelt att hitta det i våra budgetar. Kostnaden ligger oftast på resp sjukhusklinik och är inte direkt uppdelad utifrån varifrån patienten kommer.

    Viktigt att veta är att den befolkning vi har i inlandskommunerna inte med egen skattekraft kan finansiera sjukvården som de kostar. Det är därför vi har landsting som kan utjämna kostnaderna genom att skatteintäkter från de ”rika” kommunerna finansierar de kommuner i länet som är ”fattiga”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.