Landstinget stöder frivilliga organisationer- men inte KOL föreningen

Varje år betalar landstinget ut pengar, totalt för 2012, 1,5 miljoner kronor, till frivilliga organisationer för deras aktiviteter som stöder och hjälper landstinget till en bra folkhälsa. Det är föreningar som typ Kvinnojouren i Umeå, mansjouren, frivillcentralen i Umeå, ett antal patientföreningar, öppen gemenskap. I år fick även några som kallas för Tallaaboföreningen och Svenska unga palestinier i Skellefteå. 37 föreningar sökte 31 fick bidrag.

Det var en oenig styrlse igår som fattade dessa beslut. Vi från alliansen i landstinget ansåg att beredningen var ofullständig och underlaget för beslut var bristfälligt. Därför ville vi att beslutet skulle återremitteras till arbetsutskottet för ny beredning och beslut i arbetsutskottet. Men s,v och mp dvs majoriteten i landstinget var nöjda med att vi bara hade en lista på vilka föreningar som skulle få. Ingen beskrivning vad vi gav pengarna till och inga ansökningar.

För min del var jag oerhört besviken att tex patientföreningen Riks-KOL i Västerbotten inte fick medel. KOL är en allvarlig kronisk lungsjukdom oftast orsakad av rökning som kostar landstinget oerhörda kostnader varje år. Kan vi genom en aktiv patientförening som jobbar för att vi ska både förebygga KOL och att de som drabbas får en tidig upptäckt och behandling så sparar landstinget mycket pengar. Nu fick dom inga pengar och inte i fjol heller och jag ställde frågan Varför på styrelsen men fick inga tydliga svar. Det visar att beredningen borde ha gjorts om och R-KOL i Västerbotten borde också ha fått ett stöd. Det hade varit att ta ansvar för de drabbade KOL patienterna och för att leva upp till världens bästa hälsa.

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

  1. Bertil Fjällström

    Jag tycker att Du Olle gör ett fantastiskt bra arbete som stödjer den absolut svagaste handikappgruppen i Västerbotten. Det gäller dom kolsjuka som till största delen är kvinnor.Jag kan inte förstå varför majoriteten (s.v, mp)i landstinget helt negligerar denna svaga grupp och avslår sökta verksamhetsmedel för 2 år irad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.