Region Västerbotten föreslås upphöra

Idag presenterar Mats Sjöstrand förslag kring den regional organisationen. Ett förslag i hans utredning är att det regionala utvecklingsansvaret som idag ligger för oss i Västerbotten på samverkansorganet Region Västerbotten skall övergå till landstingen.

Han anser att indirekta organ typ Region Västerbotten inte är försvarligt utan direktvalt ansvar ska vara utgfångspunkten. Samverkans organ som Region Västerbotten ska inte vara möjligt att bildas och nuvarande indirekta organ ska avvecklas senast utgången av 2018.

Det här är för mig helt rätt utveckling. Vi ska inte ha indirekta organ typ region Västerbotten där vi inte i allmänna val kan utkräva ansvar. Region Västerbotten bildades i väntan på att vi skulle bilda större regioner. Nu verkar det vara politiskt omöjligt i Norrland och därför är det näst bästa att vi överlåter det regionala utvecklingsansvaret till landstingen och vi får väl kalla vårt landsting för Region Västerbotten. Ett direktvalt organ med ansvar för såväl sjukvården som kultur, trafik och regional utveckling.  Det som jag kan tycka är synd är att detta inte kan ske redan nu till valet 2014. Norrbotten och Västernorrland har den avsikten.

Läs mer här: http://www.lansstyrelsen.se/vasterbotten/SiteCollectionDocuments/Sv/nyheter/2012/bildspel-SOU-2012.pdf

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.