Debatt på landstingsfullmäktige om året som gått

Debatten har varit lång och ibland rätt intensiv hur vi ser på året som gått i landstinget. Här kommer lite av vad jag i mina inlägg försökte trycka på:

"Vårdköerna är fortfarande allt för långa. Vi klarar inte vårdgarantin och tillgängligheten. Och därigenom så får vi inte heller del av de miljoner som finns att få av den statliga kömiljarden 15 miljoner mindre fick vi jämfört med 2011. Vi får inte heller del av de centrala medel som avsatts för patientsäkerhetsarbetet. Inom barn och ungdomspsykiatrin får vi inte en krona av de nationella medel som avsatts om vi klarar vårdgarantin. 

På ekonomins område så är det ytterst oroande att vi år efter år inte klarar budgeten i verksamheten. 89 miljoner back gentemot budget. Och man blir verkligen beklämd då hälso och sjukvårdsnämnden i sin verksamhetsplan säger att arbetet med målen man satt upp för 2012 varit framgångsrika. Jag tycker dessutom egentligen att det är märkligt att man använder tillfälliga pengar som AFA medlen för att skyla över budgetunderskottet och nu redovisa att underskottet för HSN är endast 19 miljoner kronor.
 
Vi står inför en rad utmaningar och det är vi alla överens om. Vårdbehoven ökar ständigt, nya medicinska metoder och mediciner införs, vi blir äldre och äldre men befolkningen minskar i många delar av länet och allt detta gör att våra framtida intäkter minskar och en ständig automatisk kostnadsökning sker. Och till råga på allt får vi räkna med ett skatteutjämningssystem som dränerar vår ekonomi på 360 miljoner under några år framöver.
 
I ett sådant läge måste vi verkligen se vad vi får för skattepengarna och vad vi använder dom till. Det är viktiga prioriteringar som vi måste göra och det gjorde vi i centerpartiet och alliansen i vårt budgetförslag för 2012. Nu ser vi i denna årsredovisning resultatet av majoritetens s och mp förslag och prioriteringar. Budgetbeslut som ni s och mp drev igenom mot alliansens förslag. Resultatet både ekonomi och verksamhet är vad det är och egentligen är det majoritetens budgetresultat som nu presenteras. Och under 2012 har vi också sett resultatet av majoritetens nedrustning av vården i inlandet med indragna akutplatser och ambulanser. Nedrustningar som inte i ett större perspektiv sparar en enda krona. Tvärtom."
 
 
Etiketter: , , ,

En kommentar

  1. Ingrid Oscarsson

    Bra redovisning Olle. Tydligt tycker jag att det är s och mp som hanterat kronorna märkligt och helt fel. Beklagligt. Det äv väl det 21a året?
    Det skulle vara bra för läsare, väljare att se de två budgetförslagen som kom i slutet på 2011 bredvid varandra. Projekt Balans och Alliansens. De slutade på samma siffra men hade helt olika ideer om var pengar skulle tjänas in och spenderas. Med Er budget togs inga vårdplatser på sjukstugorna bort och ingen ambulans försvann.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.