Nu hettar debatten till i folkomröstningen i länet

Bakåt framåt

Socialdemokraterna vill inte utveckla länet och ge inlandet en framtidstro. För mig måste vi ta steg framåt och inte backa. Gårdagens webbsända tv debatt om folkomröstningen och vården gav tydliga besked. Socialdemokraterna backar in i framtiden och hade svårt att ge tydliga argument att dom vill att hela länet får en  rättvis och likvärdig vård. Försök att visa på i all hast ihopplockade rapporter om att akutbil är en bra och trygg lösning istället för ambulans i Åsele gick inte hem. Inte heller kunde de med övertygelse hävda att två vanliga vårdplatser på Bergvattengården är likvärdiga som de nedlagda akutplatserna i Dororotea.

I lokalen var dom tillresta lyssnarna inte alls nöjda. Däremot fick vi som representerar JA sidan – allianspartierna i landstinget och ockupanterna i Dorotea- mycket sympatier. Det är inte siffror om besparingar i liten omfattning i en landstingsbudget på över 8 miljarder som avgör denna foökomröstning. Det viktiga är den känsla som nedmontering av sjukvården som sker av majoriteten, s och mp, som är helt avgörande för att gå och rösta och rösta JA för att nu är smärtgränsen nådd. Vi vill ha en likvärdig vård i hela länet och det som nu sker i inlandet är något som alla länsbo oavsett var man bor i länet borde reagera enot. Så frågan är så mycket större än om ambulanser i länet och akutplatser. Det gäller en överlevnadsfråga totalt sett. Ska inlandet och landsbygden överleva och utvecklas måste det finnas en basservice iform av trygg vård och samhällsservice. Så en JA röst är en röst för att solidariskt ställa upp för att inlandet får en bättre akutvård och att vi protesterar mot den nu förda landstingspolitiken om att nedmontera vården i hela länet men som drabbar hårdast våra glesa delar av länet och landsbygden.

I dagens VK har centerpartiets partiledare Annie Lööf, Helena Lindahl, riksdagsledamot och distriktsordföranden Mattias Larsson en artikel som argumenterar för att alla västerbottningar bör rösta JA för en rättvis vård. Här finns debattartikeln att läsa.

Du kan också se mig kommentera valdebatten igår Här

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.