Kraftfullt JA i folkomröstningen

C röstar JA

Allt tyder på ett kraftfullt JA. Även om inte alla valdistrikt ännu inte presenterat sina resultat. Detta visar att länsborna tycker att vi ska ha en rättvis och likvärdig vård i hela länet. Det visar också att majoriteten i landstinget får en klar och tydlig näsbränna att de inte kan vidta sådana besparingsförslag som slår undan en basservice som akutplatser och ambulans ändå är för tryggheten i inlandet.

Även om valdeltagandet inte överstiger 50% som S och Mp kräver för att ta hänsyn till folkomröstningen så tycker jag att man ska respektera valresultatet. Det kan man visa i den budget för 2014 som vi ska behandla i landstingsfullmäktige i november. Så för min del och för alliansen i landstinget så anser vi att majoriteten nu göra om och göra rätt. Återställ akutplatserna i inlandet och se till att Åsele får sin ambulans.

Dagens folkomröstning den första i sittslag i ett landsting är ett erkännande för ockupanternas enträgna och fantastiska kampanj för en rättvis vård. Det är för min del också ett erkännande för att den demokratiska rättigheten att folkomröstningar kan vara ett viktigt verktyg att protestera mot beslut som inte accepteras av medborgarna och att de då kan ta till initiativ som ockupanterna i Dorotea har gjort och som de nu borde få skörda frukterna av.

4 kommentarer

  1. Ingrid Oscarsson

    Hej Olle.
    Gissa om det kommer att sitta ett gäng doroteabor på läktaren på det landstingsfullmäktigemötet.

  2. Maud Olofsson

    Det är bara i diktaturer som makten definierar hur valresultat ska tolkas. Att socialdemokraterna inte ville ha någon folkomröstning ger dom inte rätt att nonchalera resultatet, även om det blev fel i deras ögon. Centerpartiet måste fortsätta kämpa för rättvis vård i hela länet. Både inlandet men faktiskt också Robertsfors kommun behöver en ambulansverksamhet värd namnet. Nu måste du Olle och alla andra protestera högljutt om inte en folkomröstning ska respekteras. Vad är det för demokrati? Jag blir upprörd när jag hör hur sossarna och miljöpartisterna agerar

    • Stefan

      Klantigt uttalande, Olofsson. Det här handlar inte om något val, vilket du borde vara medveten om! Det är en folkomröstning – inget annat! En sådan är också enbart rådgivande, och att KRÄVA att landstinget ska följa resultatet är oprofessionellt. Dessutom är det minst 75% av de som röstat som inte har en aning om hur de båda alternativen skiljer sig/liknar varandra. Fullständigt onödig apparat hela grejen!

  3. Hans Weinehall

    Både bra här och i VK-kommentaren. Gör om – gör rätt!
    Bakläxa för s och mp. Speciellt mp med hr Winroth i spetsen har som det verkat gärna velat förespegla att men är på barrikaderna för småfolk och de som är missgynnade. Nu har de faktiskt chansen att i Landstingets fortsatta hantering av frågan visa färg, acceptera utslaget från väljarna och förändra, till något bättre.
    Många har röstat i valet, inte minst i Vilhelmina. Utslaget är tydligt: Befolkningen vet bättre vad befolkningen vill ha än den styrande majoritet som dikterat villkoren, bl.a. för inlandskommuner som närmast berörs. Tolka därför människornas val igår på rätt sätt – naturligtvis en protest men framför allt en uppmaning – gör om och gör rätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.