Framgångar på centerstämman

Centerstämman i Karlstad har tagit ett nytt Välfärdsprogram som berör hälso och sjukvård och äldreomsorg. Ett viktigt program inför valet 2014.

I välfärdsprogrammet fick jag med två förbättringsförslag med klar Västerbottens profil.

På mitt förslag så ställde sig Centerpartistämman att hälsoprogram med kontinuerliga hälsoundersökningar(VHU) enligt ”Västerbottensmodellen” ska finns i program i regioner och landsting i hela Sverige. Förslaget om förebyggande hälsovård är viktigt så att vi håller oss friska och att vi kan minska sjukvårdens framtida kostnader.

I västerbotten har det också utvecklats en sjukstugemodell med akutsjukvårdsplatser, ambulans och en telemedicin i framkant. Glesbygdsmedsmedicinsk centrum i Storuman är den sjukstuga som på ett framgångsrikt sätt arbetat fram denna modell.

Vi från Västerbotten hade ett förslag då det gäller sjukvård i glesbygd som antogs av Centerstämman. Centerpartiet slår nu fast att staten ska ge ett särskilt stimulansbidrag till den här typen av glesbygdssjukvård.  Det här visar att Centerpartiet tagit intryck av den debatt som förs runt om i vårdsverige att vi måste få en likvärdig och rättvis vård även i de glesa delarna av länen. Folkomröstningen i Västerbotten ger ringar på vattnet runt om i Sverige och Centerpartiet är en garant för att vi får rättvisa villkor och grundläggande basservice inom välfärden i hela Sverige.

 

3 kommentarer

  1. Ingrid Oscarsson

    Hej Olle!
    Ett bra initiativ. Hoppas bara att de andra allianspartierna har samma uppfattning! om det sedan blir verklighet i Vll är det ju viktigt att inte allt hamnar i Storuman. Drömmen vore att till att börja med akutplatser, läkarjourkedjan och ambulans fanns i varje kommun och sedan att man kunde ansluta sig till telemedicin i varje avlägsen sjukstugan.
    Det skulle bespara den lilla människan mycket lidande och landstinget en hel del pengar.
    Lycka till i arbetet med detta.

    • Olle Edblom (inläggsförfattare)

      Storuman är bara modell och vi tycker att deras modell ska finnas på samtliga hälsocentraler i inlandet. Däremot kan viss forskning och utveckling samverkas om för alla hälsocentraler.

  2. Pingback: Summering av Centerstämman | Mattias Larsson (c)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.