C och Fp föreslår skattehöjning i landstinget

Idag presenterade alliansen sitt förslag till landstingsplan och budget för 2014

Partierna är överens om de allra mesta i innehållet vad gäller inriktning men det som skiljer M+Kd och C+ Fp åt är synen på skattesats och olika satsningar inom specialistvården, primärvården och personalsatsningar.

Motivet till vårt ställningstagande i frågan om skattesatsen är att Västerbottens landsting de närmaste tre åren kommer att förlora 360 miljoner i det nya kommunala skatteutjämningsförslaget och att det dessutom krävs mer pengar till sjukhusvården i hela länet, satsning på personal och mer pengar till primärvården och akutsjukvården för att den ska vara trygg och likvärdig

Vår uppfattning är att skall det upprätthållas en vård av god kvalitet och god tillgänglighet är ett resurstillskott helt nödvändigt. Det krävs även satsningar på personalrekrytering, AT/ST, betald specialistutbildning för sjuksköterskor. Därför föreslår vi en skattehöjning med 25 öre, detta ger 122 mkr i resursförstärkning.

71 mkr används i vården och 50 mkr används till sk god ekonomisk hushållning för att landstinget skall klara lagen om balans i ekonomin de närmaste tre åren. De alternativa förlagen ser ni i nedanstående tabell.

 

Alternativ finansiering och satsningar      
  M+KD mkr C+Fp mkr Totalt

C+fp mkr

Specialistvården        
Ökning av   vårdplatser/öppenvård  vid särskilt   vårdtunga kliniker ex psykiatri, medicin, ortopedi och geriatrik ca 30 vårdplatser

3

22

25

NUS   profilområden

0

2

2

Personal      
Satsning på   AT/ST

10

5

15

Betald   utbildning sjuksköterskor

5

10

15

Personalrekryterande   åtgärder

0

10

10

Primärvård      
Ökade satsningar   i primärvården

24

10

34

Konsekvens av   folkomröstningen      
Vårdplatser

0

6

6

Ambulanssjukvård

5

6

11

Summa (c+fp ger   71 mkr mer än m+kd)  

71

118

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.