Robotkirurgi vid NUS

288286

 

Idag invigdes en ny teknik, robotkirurgi, vid Norrlands Universitetssjukhus. Den nya tekniken som inte är en robot utan den styrs av en kirurg men precisionen blir mycket exaktare när man opererar.

För både bröstcanceroperationer, livmoderscanceroperationer och operation av prostatacancer blir detta en fantastisk förbättring. Patienterna får mindre ingrepp och mindre blödningar och komplikatioenr. Vårdtiderna minskar och köerna kan kortas vilket är viktigt ur patientperspektivet. För oss som drabbats av prostatacancer är den nya robotkirurgin ett mycket viktigt steg framåt för att göra ingreppen med så få biverkningar som möjligt.

Den nya tekniken välkomnas också av berörda patientföreningar då liknande robotar har funnits på andra universitetssjukhus. NUS är det sista universitetssjukhuset som investerar i detta och den nya tekniken kommer att innebära att nu slipper också patienter från hela Norrland åka till tex Stockholm för att få nyttja den mycket mer precisionssäkra operationsmetod. Investeringen på mellan 20-25 miljoner är väl investerade pengar för NUS utveckling.

Etiketter: , , ,

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.