Varför vill (s) inte införa regler för provsvar till patienten?

Jag har i en motion föreslagit att landstinget borde ha gemensamma regler för återkoppling av provsvar till patienten. Nu har landstingsstyrelsen yttrat sig över motionen och finner att det inte behövs sådana regler. De tycker att varje enskild klinik och hälsocentral får bestämma hur de vill återkoppla till patienten provsvaren. Jag finner detta mycket märkligt. De säger också att så småning om får vi patientjournal på nätet och därför är det inte nödvändigt att införa gemensamma regler. Men det med patientjournal på nätet tar ju sin tid och inte heller kommer alla att kunna gå in på nätet så lätt. Äldregenerationen blir bättre och bättre på det men långt ifrån alla kommer att tycka det är naturligt och inte heller har alla den tekniken hemma.

Jag förstår inte varför man inte ska kunna svara på prover då annars sitter man och fundera och är orolig även om det är goda resultat av proverna. Det vet man ju dock inte. Och att bara svara att hör du inget så är allt bra tycker jag är ett för svagt argument. Alla kvinnnor som gör mammografiscreening och tar cytologiska prover får ju skriftlig svar och då undrar jag varför inte alla i jämnställdhetens tecken inte kan få liknade service.

Det vore intressant att få höra din syn som läsare på detta med återkoppling av provsvar. I de kontakter jag haft med både patientorganisationer och pensionärsföreningar så efterlyser de att de som patienter får svar på ett eller annat sätt när de tagit prover i landstinget.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.