Gunnar Parment, Robertsfors

En svart dag för den personliga integriteten

Igår godkände regeringen den nya lagen om signalspaning i kabelburen telefon- och datatrafik, epost, fax, etc. Den personliga integriteten är inte längre någonting värd och demokratin är i fara. Av någon anledning verkar pressen liknöjd och reagerar inte nämnvärt när man kapar bort bitar av demokratin. Det är vad jag kallar skandal! Att man sedan motiverar beslutet med terrorism är bara löjligt. Hur många här tror att terrorister skickar meddelanden i klartext? Upp med en hand! Nähä, då är det som jag trodde då…

Ser man sedan på trenden att en majoritet av riksdagsledamöterna vill kapa delar av yttrandefriheten (enligt vad VK och VF skrev på yttrandefrihetens dag) så är vi riktigt illa ute. Då är det verkligen dags att gå man ur huse och protestera.

Under tiden ett webbtips: http://www.openpgp.org/

Här kan du ladda hem ett program så du kan kryptera all din e-post. Du skapar en privat nyckel, en offentlig nyckel (som du kan publicera). För att kunna skicka krypterad e-post måste du ha din privata (hemliga) nycket och mottagarens publika nyckel. Sedan sätter man ett lösenord och krypteringsstyrka. (Det finns ingen anledning att använda något lägre än maximalt.) Jag ska själv ladda ner den och installera. (Jag har själv inte krypterat något sedan 90-talet, men nu kan det behövas igen. Därför har jag inget sådant installerat för tillfället. Jag återkommer på bloggen när OpenPGP är installerat här.

(Skulle man instället minimera massavlyssning och bara ta till det när det behövs så skulle kryptering kunna tyda på att det är något intressant. Nu är det istället ett tecken på att man läst tidningen senaste veckan och inte vill bli avlyssnad.)

6 kommentarer

 1. Mikael Nordfeldth

  Försvarsutskottet – dvs rådgivande inför riksdagen – sade ok på lagen. Det var ju som förväntat då Försvaret och FRA sitter i samma båt.

  Det är inte förrän den 17 juni som saker och ting röstas igenom i riksdagen – det är _då_ vi måste ha nåt våra riksdagsledamöter. Det är _då_ vi ser om parlamentarism fungerar såsom det borde.
  (även om det inte riktigt gjort det tidigare)

  Kul att någon med intresse för dessa frågor har börjat blogga för VK, utöver Ola Nordebo då. Speciellt sedan VK.se stängde ner min blogg härifrån som vid det här laget hade behandlat FRA-frågan rätt väl 🙂

 2. Kim

  Varför ha PGP på en blogg? Vilket syfte skulle det tjäna? Det funkar ju bara om alla har publika nycklar inskickade till vk. Varför inte bara se till att sätta upp https.

  FÖ.
  http://www.gnupg.org/

 3. Mikael Nordfeldth

  Hej Gunnar, beslutet kring lagändringen är inte taget ännu.

  Försvarsutskottet är endast rådgivande för Riksdagen. Den avgörande omröstningen sker inte förrän 17 juni. Det är _då_ vi måste ha upplyst våra riksdagsledamöter om vad som faktiskt är på väg att ske!

  Det är bra att du skriver om detta! Jag tycker det är för lite diskussion i medier ö.h.t!

 4. Gunnar Parment

  Hej och tack för kommentarerna.

  Kim: PGP tänkte jag mig förståss till eposten.

  Mikael N: Det kanske är dags att dra ihop en liten demonstration till 17 juni då? Ska vi ses utanför riksdagshuset? Kanske följa debatten på plats. Mejla mig gärna direkt. Min adress kan uttydas av mitt första inlägg. Inte i klartext på grund av spamrobotar.

 5. Gunnar Parment

  Hej Isac! Jo, det stämmer. SnackBaren är numera förintad av lågornas rov. Endast de soliga minnena finns kvar. Kul att höra av dig också, och att få fler kommentarer på bloggen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.