Gunnar Parment, Robertsfors

Spåren förskräcker

Vecka 32. Slut på semestrar och semestervik. För mig, med tre olika jobb, inleddes juni och semester med att vi tog oss råd att ta oss till Stockholm med barnen. Skansen, Gröna lund, Junibacken, Vasamuseet, med mera. Tom Tits i Södertälje rekommenderas för alla barn och vuxna som är det minsta intresserade av naturvetenskap. Jag hade funderat på att skriva i förra inlägget att nu blir det semester så det dröjer innan nästa inlägg, men det verkade lite onödigt att annonsera för eventuella inbruttstjuvar när det är fritt fram. Juli fortsatte med att jag semestervikade på alla jobben åt andra som hade semester och jobbade 150%. Nu är läget normalt och jag är nere på 100% igen. Phu…

FRA-lagen gick igenom, som vi alla vet, men det blev betydligt mer rabalder än jag trott. Tack och lov verkar inte ’svensson’ acceptera vad som helst utan protester. Inte för att epost är säkert i fråga om avlyssning ändå. Tipset har alltid varit, skriv i epost sådant som du utan problem skulle tänka dig att skriva på ett vykort. Även i telefoni och kortbetalningar lagras elektroniska spår som går att följa. Sammantaget är det allt fler spår som lagras om oss, vad vi än gör. FRA-lagen blev droppen som fick bägaren att rinna över.

Jag fyndade en färglaserskrivare också nyligen för 995 kr, sprillans ny, från en av de större e-handelsföretagen. Då jag googlar inser jag att nästan oavsett vilken skrivare man har så lagras skrivarens serienummer samt datum och klockslag för utskriften som ett osynligt vattenmärke på varenda utskrift. Man kan alltså inte ens skriva ut utan att lämna spår som går att tolka. EFF (www.eff.org) har lyckats deshiffrera koden från en Xerox-skrivare. Märkningen består av gula pixlar som knappt syns. Med en blå lysdiod och förstoringsglas framträder det gula som svarta prickar och det går att tyda. Man har sett dessa markeringar från utskrifter på andra skrivare, men det är just Xerox man har lyckats tyda. Genom att anta att gul prick är ett, ingen prick är noll, så fick man fram datum, klockslag och serienummer i klartext på Xerox-skrivaren, men i princip alla skrivare ger ifrån sig gula pixlar. Uppenbarligen är det en hemlig överenskommelse mellan USA regering och de större skrivartillverkarna. Det kan möjligen vara ok, men jag tycker inte det är ok när man förföker mörka vad man håller på med. Jag har inte sett någon annons för färglaserskrivare där det framgår att serienumret kodas in i utskriften. Det är dåligt.

Veckans webbtips måste bli just www.eff.org – de kämpar för personlig integritet på nätet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.