Gunnar Parment, Robertsfors

Dags för valet – webbläsarvalet

I höst är det val till riksdagen, men redan nu pågår ett val i EU. Nämnligen webbläsarvalet. Alla som ännu inte valt någon annan webbläsare än Internet Explorer får en Windows-uppdatering som poppar upp ett fönster med de vanligaste webbläsarna och några till, totalt 12 stycken, inklusive Internet Explorer. Bakgrunden är ett EU-beslut om att Microsoft inte får utnyttja sin dominerande ställning för att få folk att köra Internet Explorer av ren lathet. De måste helt enkelt välja. Detta för att Microsoft ska slippa betala gigantiska böter för att man hämmar den fria marknaden.

Ni som läst min blogg tidigare vet att Opera är (i mitt tycke) bäst, men nu är den dessutom sju gånger snabbare än tidigare på Javascript. (Eller ECMA-script.) Därmed är i princip samtliga webbläsare utom Internet Explorer blixtrande snabb på sociala nätverk som Facebook, Twitter och liknande. Kort sagt mitt råd är, välj antingen Firefox, Google Chrome, Opera eller Safari så får du en smidigare surfupplevelse.

Varför välja en förresten? Det är inget riksdagsval. Du kan välja alla fyra! 🙂 Du kan till och med scrolla till höger och leta bland de udda fåglarna som har runt 0,1% av alla användare, men tänk då på att flera av dem använder en grafikmotor från antingen Explorer (Trident) eller Firefox (Mozilla) eller Safari (Webkit).  Tänk då på att de som använder Trident kan ärva vissa säkerhetsmissar från storebror Internet Explorer. På samma sätt kan de som använder Webkit eller Mozilla ärva säkerhetsmissar, i skrivande stund tror jag att Internet Explorer har den största säkerhetsmissen. (Tryck inte F1 om du kör Explorer.) Även av den orsaken kan det vara anledning att prova någon av de fyra andra (av de fem stora).

Här kan du själv se vilka webbläsare du kan välja på. (Öppnas i nytt fönster.) Vill du se fler än de fem stora får du rulla till höger.

Etiketter:

2 kommentarer

  1. Gunnar Parment

    Ursäkta, men jag hajar inte klyket… va sa ru???

    Firefox är en riktigt bra webbläsare. Antar att det var det du menade. Själv gick jag över till Opera en gång i tiden då de var överlägset snabbast och så små att installationsprogrammet rymdes på en diskett. (För dagens ungdom – om ni inte hört talas om en diskett så kolla på wikipedia.) Sedan har jag vant mig vid Operas ”look-and-feel”, och trivs med den. Att jag sedan kan synka bokmärkena mellan olika datorer samt mobiltelefon ger mig ännu större anledning att vara nöjd med mitt val.

    Inom vår familj har vi som sagt olika favoriter…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.