Gunnar Parment, Robertsfors

Sjuk vård?

Nu har jag fått tillfälle att testa sjukvården på NUS. Det var ett tag sedan sist. Det gick till så att jag i fredags var och hälsade på en bekant, På väg därifrån gick jag ner för en trätrapp. Där hade det tinat och frusit på, så mina fötter fortsatte rakt fram medans jag själv föll handlöst med ryggen rakt mot trappstegen. Men stor möda lyckades jag krypa in igen och kände hur armarna domnade. Jag ringde till 1177 och kollade, och de ville ha in mig akut för undersökning. Jag satte mig i passagerarsätet, och min bekant körde till Robertsfors där min fru tog över och fortsatte in till akuten.

Väl där beordras jag att stå still och spänns fast på en s.k. spline-board. Huvud, rygg, etc fixeras, och sedan rullas jag in på undersökning och röntgen samt skicktröntgen. Framåt 01:30 fick jag veta att det var inget fel på mitt skelett, men eftersom jag inte ens kan stiga upp för att kissa så blir jag inlagd. Hela min familj återvände och hälsade på under lördagen. Då fick jag bland annat en sudoku-tidning. Under söndagen fick jag besök av min systerdotter som kom med en korsordstidning.

Då de ändå inte kunde göra annat än avvakta och jag själv får gå och använda musklerna lite försiktigt (och knapra piller) så var jag och personalen överens om att jag skulle få åka hem om jag kunde gå själv på måndag. Då, på måndag, i samband med att de planerade att skriva ut mig fick jag veta att VLL inte längre lånar ut kryckor! Att köpa två kryckor för 380 kronor lät orimligt dyrt, så jag fick helt plötsligt bråttom att kolla alla kanaler jag hade ut till omvärlden. Blocket och facebook gav ingenting, men min svärmor hade ett par kryckor jag kunde få låna. Jag bad min fru att köra förbi och hämta dem i samband med att hon skulle skjutsa hem mig.

Dåligt av vårdpersonalen att inte upplysa mig dagen innan om att man inte får låna kryckor. I så fall kunde ju min systerdotter ha hämtat dem redan dagen innan och lämnat dem hos mig. Sedan kan man ju tycka vad man vill om att kryckor inte lånas ut längre, men om de inte lånas ut måste man ju få veta det i god tid! Jag hoppas att all sjukvårdspersonal som läser detta tar det till sig, så man slipper jaga kryckor i sista stund.

I övrigt var personalen på både akuten och njurmedicin vänliga och trevliga och mycket tillmätesgående. Ja, jag skulle egentligen ha legat på ortopeden, men den här halkiga helgen var det fullbelagt, och de hade totalt 17 patienter som låg utspridda på andra avdelningar, precis som jag. Det kallas sattellitpatienter.

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

  1. Fabbe

    Förvånande att man inte längre lånar ut kryckor. Det är ju något man normalt bara använder under några månader eller så. De kunde ju åtminstone hyra ut kryckor då, för några tior, om det nu är så att hela sjukhusens budgeten står och hänger (haltar?) på kryckbudgeten.

  2. Gunnar Parment

    Svar till Fabbe (2011-02-03 22:06)
    Mycket välformulerad kommentar av dig Fabbe, precis som alltid. 🙂 Ja, om de hyr ut kryckorna så är det ju bara att de fortsätter att debitera tills de fått tillbaks dem. Det är ju optimalt. Då får man dessutom en anledning att lämna tillbaks dem så fort man inte behöver dem. Härmed lämnar jag detta öppna förslag till dem som vill ta tag i saken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.