Gunnar Parment, Robertsfors

OCR – varför inte streckkod?

Nu är man vid den där tiden på månaden igen… då man sitter och knappar in långa OCR-strängar med siffror. Själv har jag en C-pen för att skanna in siffrorna, men den är tyvärr inte hundraprocentig. Man får dubbelkolla i alla fall, så den har fått med alla siffrorna. Jag kanske stoppade lite för tidigt. Visserligen finns kontrollsiffror, men ska sidan laddas om igen för att jag knappat/skannat fel så blir det ännu segare.

Därför kommer här ett fritt förslag till bankgirot och plusgirot: Inför streckkoder på blanketterna. En standardiserad streckkod som man snabbt kan skanna in med valfri streckkodsläsare eller penscanner eller webcam. Det optimala kanske är en 2D-kod för jag misstänker att det finns fler med webcam än med streckkodsläsare.

Ja, jag vet att det finns e-fakturor och autogiro, men vissa räkningar får man bara ibland, och jag räknar med att få pappersfakturor under överskådlig framtid. Fram för streckkoden.

Onsdag 27 april är det kommunfullmäktige, så snart kommer nog ett inlägg om detta. 

Etiketter: , ,

2 kommentarer

  1. Fabbe

    Tvivlar på att det är så mycket som Robertsfors Kommun kan göra åt saken. 🙂

    Hör efter med plusgirot, alternativt bankgirot med ditt förslag, och se vad de säger. Om det finns någon som helst konkurrens mellan dessa båda instanser så borde ju den av dem som först förenklar dessa betalningar få fler kunder. Streckkoden kan ju vara ett komplement till siffrorna, så att de som inte har läsare fortfarande kan göra som på det gamla viset.

  2. Gunnar Parment

    Svar till Fabbe (2011-04-27 09:26)
    Haha, jag ser att folk utanför kommunen läser bloggen också. 🙂 Jo, jag tänkte ge dem förslaget alldeles gratis. Vem som helst kan ju få skicka länken till detta vidare till pg och bg, eller skriva på egen hand. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.