Inget hopp kvar

Eftersom det kan vara terapeutisk att skriva vill jag tala om för er det allra största bekymret i mitt liv. Detta bekymmer har orsakat för mig under de senaste tjugoåtta år många sömnlösa nätter och en hink tårar.  Bekymret är min trettiotvååriga dotter.

Hon är fysiskt frisk men hon drabbas av en förhållandevis mild psykisk- och emotionellstörning som gör att livet aldrig blir lätt för henne. Till råga på allt gör hon dåliga beslut och val som förvärrar hennes redan problematiska livstil.  Det är mycket svårt att veta var gränsen går mellan hennes störning och en eventuell dålig attityd går.

Gud allena vet jag har försökt att hjälpa, uppmuntra och stödja henne på olika sätt i många år utan att lyckas. Jag är fullständigt trött på den här ansträngande cykeln av hopp och besvikelse jag har gått igenom alla dessa år. Jag försöker använda "tuff kärlek" med hoppet av att hon kan lära sig av den hårda skolan, men det är inte alltid så lätt att vända ryggen mot henne.

 Jag inser att hon förmodligen aldrig kommer att kunna ordna sitt liv på ett ordenligt sätt och att vi aldrig kommer att få en normal mor-dotter relation, och det gör mig väldigt ledsen. Ja, ja…jag vet att det finns många människor med mycket värre och större bekymmer. Men det minskar inte min oro och sorg – det bara tillägger skam till min börda.

14 kommentarer

  1. Berith

    Ja, det är nog så att sedan man en gång fött barn blir man aldrig kvitt vad vi i Norrland kallar ”ohôgan”. Man kan aldrig sluta oroa sig ,än om man inte säger nånting eller ens försöker påverka..det har inte visat sig vara lönt omaket.men Mamma hjärtat oroas i alla fall. Jag förstår dej och din oro…den delar du nog med alla mammor här i världen,eftersom jag tror på Gud delar jag alla dessa bekymmer med Honom och det hjälper mej att gå vidare. Kram!!!

  2. Maria Skiddi

    ”tuff kärlek” är det sista ett barn behöver. Tro hopp å villkorslös kärlek med förståelse bortom ens egna sårade känslor är stort. Sårade mammakänslor är mänskligt. Men ingen kan älska med smulor av skuld å skam, varken mor eller barn, Men vad var först? hönan eller ägget?

    Jag för en om inte daglig men ändock strukturerad kamp för att inte döma.

    Det låter som om du och din dotter inte förstår varandra, men främst låter det som om din dotter har ett funktionshinder där det är lätt att säga ”lat”?
    Ett neuropsykiatriskt funktionshinder? Det finns hjälp att få för din dotter- och stöd för dig!

  3. Karl-Gustav Sjöström

    Till Maria Skiddi:
    Tack för dina goda råd och synpunkter till min fru. Det lilla hon skrev om situationen gör det dock omöjligt för dig att förstå. Det finns hjälp att få för Peggys dotter också i USA där hon bor. ”Allt” är prövat genom åren som gått utan att hennes situation på något sätt påverkats till det bättre.

    Mer ”villkorslös” kärlek än den som Peggy visat och fortfarande visar för sin dotter finns inte men gränsen för vad man kan begära av henne i den vägen kommer allt närmare. Några ”sårade känslor” handlar det definitivt inte om.

  4. Peggy Sjöström

    Svar till Maria Skiddi (2010-12-21 23:51)
    Jag håller faktiskt med dig om villkorslös kärlek beroende på hur man definerar uttrycket. Är det villkorslös kärlek om jag betalar hennes hyra eller för reparationer på hennes bil vid ”akutbehov” eftersom hon aldrig har lärt sig hur man skall hantera ekonomin? Betyder det att jag inte har rätten att bli förargad och besviken efter jag betalde nästan femtusen kronor för en utbildningskurs att hon aldrig slutförde? Nej, jag tycker att villkorslös kärlek betyder att man aldrig slutar älska barnet trots ständiga bekymmmer och besvikelser. Det är lätt att villkorslöst älska problemfria barn.

  5. Maria Skiddi

    http://www.attention-riks.se/images/stories/dokument/Vgledningsdokument%20-%20ADHD%20hela%20versionen.pdf

    Vanligt att också ha andra problem eller psykiatriska diagnoser -ofta svårt att komma igång med, och sedan slutföra saker- ofta glömsk i det dagliga livet. Överenskommelser, tider, var man har lagt sina saker – allt sådant faller lätt ur minnet. har ofta svårt att organisera – Vardagsuppgifter blir inte gjorda. Sådant som att göra inköp, handla, städa, hålla reda på sina kläder och pengar, betala räkningar, kräver mycket mer ansträngning än för andra = motsägelsefulla sätt att fungera

  6. Maria Skiddi

    Du har all rätt att bli ledsen!! Jag menar bara att det kan bero på en funktionsnedsättning som finns stöd för.

    http://www.addvance.com/help/women/

    ”Synen” bristande förmåga som orsak? då blir uppgiften att analysera hur man kan underlätta eller hjälpa individen så att vardagen fungerar på ett bättre sätt.

    Om man istället ”ser”att individens problem är en följd av oansvarighet och slarv, att personen inte lärt sig eller orkar bry sig (moraliska/attitydmässiga förhållanden) leder det snarast till ett auktoritärt förhållningssätt som präglas av att man önskar tala om för, uppfostra.” slutcit

  7. Peggy Sjöström

    Svar till Maria Skiddi (2010-12-22 10:59)
    Tack för länkan! Vad du beskriver passar hennes flera problem väldigt bra. Hon drabbade av ADHD som barn som förvanlade till ”bipolär 1” (mano-depressiv sjukdom). Hon bor kvar i USA där man måste betala själv för behandlingarna pga det inte finns ett välfärdssystem som vi har här i Sverige. Jag skulle gärna ställa upp och betala för behandlingen av en psykolog OM jag kunde lita på henne att regelbundet dyka upp på inbokade träff. Detta är hopplöst frustrerande.

  8. Monica Wahlström

    Hej Peggy! Jag förstår att det måste vara en sorg för dig som mamma, blandat med mycket oro och bitvis stor frustration! Jag delar också mycket av Maria Skiddis tankar kring att försöka se till att hon kanske kan ha ett funktionshinder, och då måste förhållningssättet vara utifrån det. MEN, villkorslös kärlek handlar inte om att ”rycka ut” och betala-fixa-dona-ordna upp i all oändlighet, villkorslös kärlek handlar om att just alltid finnas kvar. Det kan man göra även om man inte går in och är den som alltid ställer allt till rätta i det praktiska. Det är kort att kunna kommentera svåra saker<

  9. Monica Wahlström

    > i en kommentar på bloggen på detta vis, och som Kalle påpekar har Peggy delat med sig av en sorg och oro, men det är nog många skiftningar och lager som vi inte har någon aning om! Extra varma tankar till dig just nu i juletider, när dessa tankar kanske alldeles särskilt kommer för en.
    Merry Christmas and all the best for you!

  10. Peggy Sjöström

    Svar till Monica Wahlström (2010-12-22 17:17)
    Tack för din fina kommentar! Jo, jag nämnde bara en mycket liten del av allt jag har varit med på med min dotter. Jag håller fullständigt med dig att villkorslös kärlek handlar om att alltid finnas kvar i hennes liv oavsett hur många gånger hon upprepar samma misstagen. Tack för din förståelse!

  11. Maria Skiddi

    jag hoppas verkligen att du inte tog illa upp! Men jag ville ge dig hopp…å kanske kan du, trots det långa avståndet- ändå få avlastning/ventilera tex via föreningen ”Attention”?

    Hoppas du finner ro!

    http://www.attention-vasterbotten.se/Verksamhet.html

    Jag vet att det ska finnas möjlighet att tex träffa och prata och få stöd via andra anhöriga som har liknande situationer som det du beskriver.

    Ha det gott med din livskamrat!

  12. Peggy Sjöström

    Svar till Maria Skiddi (2010-12-22 20:11)
    Nej – inte alls tog jag illa av dina kommentarer! Det är svårt ibland att se skogen för träden, särskilt när man har kämpat med ett långvarigt problem, så jag uppskattar andras tänker och idéer. Jag blev faktiskt imponerad över vilken snäll och tålmodig kvinna du är när du tog tiden att ge omfattande svar och förslag till en person du egentligen inte ens känna. Jag är alltid på jakt efter ny information och tips som kanske kan vara nyckeln till ett bättre liv för min stackars och trots allt älskade dotter, så jag kommer absolut att läsa igenom informationen och länkarna du skickade. God jul!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.