Ett gult band

Sången som sjungs av Tony Orlando heter "Tie a yellow ribbon around the old oak tree" och blev 1973 en stor succé i såväl i USA som runt världen.

Jag tror att de flesta svenskarna är bekanta med sången. Ni svenskar förstår engelska (åtminstone till en viss mån), men jag betvivlar att ni riktigt förstår historian som sången berättar och att sången utvecklade en del av den Amerikanska kulturen.

Sångens historia handlar egentligen om en man som hade precis släppts från fängelse. Han är ivrig att starta ånyo sitt liv och framför allt hoppas han att hans fru eller flickvän vill återuppta ett kärleksfullt förhållande. Han ber henne att binda ett gult band runt en stor ek på tomten om hon egenligen vill återuppta förhållandet. Sången slutar med att alla på bussen jublar högt när ett stort gult band syns tydligt och klart runt eken som innebär att hon faktiskt vill ha tillbaks honom!

Ett gult band därför har kommit att betyda i USA att man längtar efter någons återkomst. Allt sedan sången blev poppis har människor bundit ett gult band runt det största trädet på tomten som en symbol att någon i familjen är efterlängtad – vanligtvis en soldat som är i tjänst utrikes. Det finns t.o.m. en brosch som ser ut som ett gult band som man fästar på sin skjorta. Min sons pappa (min förra detta man) hade faktiskt bundit ett gult band runt ett träd på tomten bägge gånger att vår son var i tjänst i Irak.

Så nu vet ni vad ett gult band betyder i USA!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.