Uttnytjade för gratisspelningar?

Musikens drivkraft är stark för vi som älskar att spela. Den är liksom näring för själen och obeskrivligt rolig! Men trots vår tillgivenhet till musik är det inte så dumt att ibland belönas med lite pengar i synnerhet när vi spelar offentligt för publikens nöje. Men det tycks som om de flesta människor inte fattar att ”levande” musikunderhållning är någonting man skall betala för. Problemet är troligen att musiken hörs bara ”tillfälligt” och är ingenting som man kan stoppa ner i en påse och ta den hem med sig.  

Såväl Umeå som Kalamazoo (min hemstad i Michigan) är universitetsstäder och detta innebär att det finns hur många som helst jätteduktiga musiker, trubadurer, band och orkestrar.  Det är riktigt tufft att ordna upp en betald spelning när konkurrensen är så här stor.  Många bandmedlemmar ringer upp, besöker eller skicka CD-skivor med provlåtar till de olika pubarna i stan förgäves som ett försök att locka intresse av en betald spelning.   

Jag misstänker att vi musiker har i ett avseende bidragit till detta problem. Det finns nämligen så många musiker som desperat vill visa upp vad de kan och vill bli hörda att fler och fler spelar alldeles gratis på pubar, restauranger eller festivaler. Och ju fler som spelar gratis desto mindre villigt kommer pubarna, restauranger och festivaler att betala! Det har blivit en ond cirkel för vi musiker! 

Under de senaste månaderna har fler och fler pubar ”tillåtit” vi musiker att spela tillsammans under de så kallade jams, spelmanstämmor eller sessioner.  Det är jätte roligt men samtidig blir vi utnyttjade av pubägarna. Vår musik lockar ju många betalande kunder för pubägarna och de enda ”betalt” vi får är ett par glas öl. Jag som brukar köra bil får bara ett litet glas läsk! Men det är oemotståndligt roligt att spela med varandra – och därmed har vi skapat ytterligare en ond cirkel för oss själva!

Låt mig upplysa er om kostnaden av att vara musiker! För varje timme en musiker spelar för publiken har han eller hon övat i många timmar på egen fritid hemma. Själva instrumenten av bra kvalitet är absolut inte gratis! Vi som äger fler än bara ett instrument samt utrustningen (instrumentfodralet, notställ, mikrofon och stativ, högtalare, m.m.) har investerat tiotusentals kronor på inköp samt underhåll av våra instrument. Att ta oss fram och tillbaka till övningar med resten av bandet är inte heller gratis. Det är inte alls ovanligt att bränna upp så mycket som 500 kr i veckan i bensin for bilkörningarna fram och tillbaka till övningar eller spelningar.

Så snälla ni – tänk på detta nästa gång du och dina vänner har det så roligt på pub eller restaurang med levande musik eller när ni gå förbi en gatumusiker.Vi spelar ju för vårt nöje men också för ert nöje!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.