Jag förstår mamma

Jag tänker ofta på min mor i synnerhet när jag jämför hennes och mitt liv.  Exempelvis som en ung och smärtfri tonåring försökte jag att förstå och visa henne medkänsla när hon ofta klagade över smärtorna som hon upplevde här och där i sin kropp. Men jag önskade egentligen hemligt för mig själv att hon inte skulle besvära mig med sina klagomål.  

Mamma var en mycket social ”stads-flicka” som blev kär i och gifte sig med en stark och tyst Michiganbonde. Pappa var en god man som av någon anledning inte kunde tillfredsställa mammas behov av romans, sällskap, ömhet och meningsfull konversation. Hon blev mycket ledsen och besviken med livet och jag tror att hennes själ dog flera år före kroppen. Jag tyckte synd om henne och samtidigt lovade jag mig själv att hitta en mer lämplig livskamrat än mamma gjorde.

Jag hade bara ett äldre syskon – en syster som hette Kathy. Hon var ett extremt besvärligt barn som växte upp och blev en ännu besvärligare vuxen. Mamma oroade nästan ihjäl sig över Kathy och hon kände sig ofta maktlös och värdelös över situationen. Det var först när Kathy var 48 år gammal att hon äntligen fick diagnosen manodepressiv. Innan dess hade familjen mycket svårt att förstå och hantera hennes udda beteende som orsakade ett stort svart moln av depression, frustration och oro över hushållet. Innan vi visste att Kathy drabbades av en mentalsjukdom bestämde jag mig självbelåten att bli duktigare att uppfostra barn än mamma var.   

Idag är jag 58 år gammal och jag kämpar dagligen med smärtor här och där i kroppen. Min dotter var ett extremt besvärligt barn och är ännu besvärligare nu som vuxen eftersom hon också drabbas av diagnosen manodepressivsjukdom. Min före detta man var en god man som blev tyst och tråkig och inte kunde tillfredsställa mitt behov av romans, sällskap, ömhet och meningsfull konversation. Rädslan av att hamna i ett lika tråkigt liv som mammas är en av anledningarna till att jag befinner mig idag i Sverige. 

Jag var bara trettiosju år gammal när mamma dog. Men om hon var kvar i livet idag skulle jag ge henne en varm kram och viska ömt i hennes öra – jag förstår, mamma… äntligen. 

12 kommentarer

 1. Margareta Vigren

  Jag beundrar din uppriktighet och ditt sätt att reflektera över livet, Peggy! Du gör så fina iaktagelser och jag känner igen mig i mycket av det du skriver. Senast idag fick jag en kommentar av min man: att du börjar likna din mamma mer och mer! Som det står i schlagern:”Mamma är lik sin mamma…” Vi som inte skulle bli som hon och framför-allt inte göra som hon! Nu är vi där!

 2. Peggy Sjöström

  Svar till Margareta Vigren (2011-02-27 21:45)
  Tack så mycket för din fina kommentar! Du har rätt i att trots att vi tror att vi kan vara klokare, coolare, och starkare än våra mammor kommer vi så småningom att fatta varför hon betedde sig som hon gjorde!

 3. Nettan

  Jättefint skrivet,visst stämmer det som du säjer ,när man är ”ung-yngre” ska man INTE göra som mamma och man tänker när jag gifter mej så ska drömprinsen vara si och så,och jag ska INTE göra som mamma gjorde och jag ska inte, osv. Nu är man 40 och har 2 barn,maken blev kanske inte ”drömprinsen” men jag är ingen prinsessa heller. men barnen friska o duktiga,men jag märker att jag till 60% ät exakt som min mamma. fast jag inte skulle bli det var det ju tänkt.

 4. Peggy Sjöström

  Svar till Nettan (2011-03-03 10:43)
  Tack för din kommentar! Jo, vi kvinnor är så lika! Men det är kanske bra att vi tror att kan bättre och vara klokare än våra mammor. Om ungdomar redan visste hur verkligheten skulle bli skulle man kanske inte orka med livet.

 5. Gun-Gerd Lundholm

  På ett otroligt vackert sätt har du beskrivit något,
  som många av oss kanske inte vill se eller känna.
  Då måste vi ju göra något åt det -kanske.
  Du har inte bara frågat dig vem du vill ha, utan också vilket liv du vill leva. (Det har jag också gjort)
  Att vi sedan mer eller mindre börjar likna våra mammor…
  Ja,ja, tyvärr visar spegeln detta.
  Min sorg är att min mamma inte tycker om mig, Hon tycker att jag har förstört hennes liv. Hon blev gravid med mig och
  därför tvungen att gifta sig. Resten förstår du.
  Kram Gun-Gerd

 6. Peggy Sjöström

  Svar till Gun-Gerd Lundholm (2011-03-03 12:46)
  Oj, kära Gun-Gerd vad tungt det måste känna för dig! Någon gång måste vi sätta oss ner med en tekopp var och prata lääääänngge! Kram!

 7. Karl-Gustav Sjöström

  Kanske intressant att höra om Peggys inlägg. Hon skrev det först på engelska för några år sedan, när olika saker kändes extra tunga för henne. Nu har hon översatt sin egen text tills svenska, duktiga hon. Jag skäms inte att erkänna att det rörde mig så starkt när jag första gången läste det in sin engelska utformning att mina ögon tårades. Är det någon som inte förstår att jag älskar henne så mycket som jag gör?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.