Pappas och min lilla hemlighet

Traktorn i bilden är väldigt lik den som jag körde som bondflicka!

De flesta av er vet troligen redan att jag växte upp på ett jordbruk i sydvästar Michigan. Jag har många trevliga minnen från den tiden och jag fick lust häromdagen att berätta om ett av dem.

innan jag hittade min kvinnliga sida vid 16-års ålder var jag en riktig pojkflicka som gillade att hjälpa pappa utföra jordbruksarbetet mest under sommarlovet. Pappa var en mycket lugn man som litade på min förmåga att köra och hantera traktorn redan när jag var c:a 11 år gammal. Pappa och jag arbetade ibland tillsammans när t.ex. det var dags att bespruta körsbärsträden. Han stod på en slags perrong på baksidan av besprutningsapparaten och riktade besprutningsslangen mot träden medan jag långsamt körde traktorn fram och tillbaka i körsbärsfältet. Men ibland skickade pappa mig ut för att plöja ett visst fält medan han t.ex. trimmade hallonbuskarna i fältet bredvid.

Efter några timmars arbete åkte pappa och jag alltid tillsammans på traktorn på väg hem för att hinna tvätta oss inför middagen. Han brukade tillåta mig köra traktorn hela vägen fram till bondgården, men jag fick aldrig köra in traktorn i ladan. Det tillgängliga utrymmet i ladan för att parkera traktorn var nämligen ganska trångt och pappa hade bedömt att uppgiften att köra in den var lite för knepigt för en sådan ung flicka.  

Men en kväll kände jag mig så erfaren och självsäker att jag ville visa pappa att jag faktiskt kunde köra in traktorn alldeles själv. Det var då att jag körde rakt in i en av de viktiga stödstolparna som var nödvändiga för ge stöd till en tung övervåning full av hö! Märkligt nog blev pappa inte alls arg på mig trots att mitt misstag orsakade minst en timmes extra jobb för honom! Övervåningen började genast böja sig neråt p.g.a. det tunga höet så pappa blev tvungen att stanna kvar och laga den viktiga stolpen innan det blev mörkt ute.  

Mamma var en stadsflicka som aldrig riktigt trivdes som bonde. Hon oroade sig därför jämt över att jag skulle bli skadad av jordbruksarbetet. Pappa visste att om vi berättade för henne det som hade hänt skulle hon aldrig tillåta mig köra traktorn igen! Eftersom jag gärna ville fortsätta köra traktorn kom pappa och jag överens att hålla händelsen hemlig för mamma!

Varken pappa eller jag någonsin yttrade ett ord om kvällens händelse för mamma! Vi sålde jordbruket när jag var c:a 18-år gammal men innan dess frågade mamma nervöst då och då om det fortfarande gick bra för mig att köra traktorn och jobba på jordbruket under sommarlovet. Men pappa och jag nickade bara bekräftande medan vi sneglade åt varandra med ett stort leende!

En kommentar

  1. Sven

    Den är av samma utseende som den mindre som hade namnet CUB. Dt hamnade en i min hemby, en i Boksjö och en i Stabbfors ( den är körbar). Boksjö traktorn finns numera här i byn, båda i renoverinsbehov, och båda ägs av min kusin (Nordanås är byn). Det fanns tre modeller med detta utseende, CUB, A och 100.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.