Vi har det så bra!

 
Till min stora glädje fick jag äran av att vara talare på Valborgsmässoafton i Vännäs 2007. Jag hade drömt om ett tillfälle att kunna berätta för en stor samling svenskar hur bra vi har det här i Sverige och äntligen fick jag chansen!
Självklart finns det inte ett enda land i hela världen som är alldeles perfekt.  Men man blir lite hemmablind när man växer upp i ett visst land som gör att man lägger märke mestadels bara till det som är negativt. Därför är det lättare för oss invandraren att jämföra vårt hemland med Sverige.  

Som amerikan var jag starkt övertygad om att USA var det bästa landet i hela världen när det gäller mänskliga rättigheter, friheten, och demokrati. Men nu när jag har bott i Sverige i snart 10 år är jag mycket klokare. Jag älskar fortfarande mitt hemland trots sina problem men kan jag se att de stackars amerikanerna inte alls har det lika bra som vi har det här i Sverige.
 
Saker som är för svenskar självklarheter, t.ex. hälsoförsäkring, arbetarskydd, gratis högskola- och universitetsutbildning, föräldraledighet och betald semester är bara några av de sakerna som amerikaner kan bara drömma om.  Trots sina problem är Amerika fantastiskt med sin omfattande storlek, sitt vackra mångfaldiga landskap och nationella parker, sina olika slags musik, sina stora spännande städer, och framför allt sina trevliga invånare, m.m.
 
Sverige har förstås också sina skavanker men jag är ändå väldigt imponerad över detta vackra land! Jag kan sammanfatta mina känslor och personliga erfarenhet om Sverige genom att berätta en liten historia, som går så här:
 
En bibelförsäljare åkte omkring i hela Europé och försökte sälja sina biblar. Konstigt nog fanns det en väldigt speciell telefonautomat i vestibulen hos varje kyrka han besökte och ovanför telefonautomaten fanns en lapp där det stod – ”Direkt samtal till Himmlen” och den genomsnittliga kostnaden för att ringa Himmlen var 4 500 kronor överallt i Europa!
 
Men när bibelförsäljaren kom till Sverige och såg en precis liknande telefonautomat blev han alldeles paff när det stod på lappen – ” Direkt samtal till Himmlen – 5 kronor”! Han blev så nyfiken att han gick fram till prästen och sade – ”Jag har varit överallt i Europa och lagt märke till att ett telefonsamtal direkt till Himmeln är vansinnigt dyrt, men hur kan det bli så billigt här i Sverige? Prästen log brett och svarade – ”Eftersom härifrån är det ett lokalsamtal!”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.