Jag minns väl

Bilden visar första sidan av den lokala tidningen i Wichita, Kansas dagen efter den 11:e september. Jag har den samt några andra tidningar om den dagen kvar här med mig i Brån.

Jag, precis som de allra flesta människor i världen, minns väl var jag var och vad jag gjorde den minuten jag hörde nyheten om attacken i New York den 11.e september. Jag jobbade som en operationsskötesska för ett bemanningsföretag i ett sjukhus i Wichita, Kansas USA. Jag hade stått på sal hela den morgonen och det var först när jag fick komma in i personalrummet för en fikapaus jag fick veta. Klockan var då c:a 9.15.

Så snart jag öppnade dörren till personalrummet visste jag att någonting hemskt var på gång. Nästan alla mina arbetskamrater befann sig redan där och tittade upp åt tv:n som hängde från taket i ett hörn av rummet. Alla var tysta och såg skräckslagna ut.  När jag frågade vad som hade hänt svarade en person – det är inte klart vad det är som exakt pågår med det tycks som om USA är under attack. Jag blev förstås chockad och vände mig också mot tv:n för att försöka begripa det som hade hänt.

I Wichita, Kansas finns huvudfabriken till flygtillverkaren Boeing och en stor militär anläggning. Dessutom finns det två stora, viktiga motorvägar som korsar mitt i Wichita. Dessa tre eventuella viktiga attackmål samt ovisshet angående hur mycket mer av USA skulle bli attackerad gjorde att vi kände oss ganska oroliga. På grund av dessa eventuella mål satts sjukhuset i beredskapstillstånd.

Attackerna skedde ungefär två veckor innan mitt anställningsavtal med det där sjukhuset skulle avslutas inför min flyttning till Sverige. Flygbranschen ändrades övernatten, Massor av flygbolag gick i konkurs och massor av flygavgångar upphörde – inklusive mina, men tursamt nog fick jag hjälp av flygbolaget American Airlines att omboka alla mina flygavgångar. Men de första dagarna var det osäkert OM något flyg skulle kunna avgå överhuvudtaget!

Flygbranschen var långt ifrån de enda ändringar som skedde i USA. Amerikaner visar upp sig som stolta och starka men det har faktiskt hänt någonting djupt in i själen av hela USA och dess befolkning. Före den 11:e september 2001 kände vi Amerikaner som om USA var alldeles för stort, starkt, säkert och mäktigt för att någonting så där skulle hända. Men nu vet vi bättre.

2 kommentarer

  1. Anders

    Jag tror att vi svenskar inte riktigt förstår hur djupt 9/11 påverkade amerikanerna. Har varit i USA ett flertal ggr både före och efter 9/11 och det var en märkbar skillnad i amerikanernas sätt gentemot mig som främling efter terrordådet. Före 9/11 så var det t.ex. vanligt att ngn vid bordet bredvid på restaurangerna vände sig om och började prata med mig. Efter 9/11 kunde ngn möjligtvis börja prata med mig om man var ute på en gemensam utflykt. När jag var i USA 2009 så verkade det dock som om den ”gamla” mentaliteten gentemot främlingar började återvända. Hoppas att den fortsätter förbättras för en av de saker jag gillar med USA är att de är trevliga mot okända människor. Jämför t.ex. det bemötande som man får från ngn som jobbar inom servicesektorn i USA med det man får här i Sverige!

  2. Peggy Sjöström

    Svar till Anders (2011-09-12 18:36)
    Jo, du har troligen rätt att attackerna på 9/11 påverkade oss väldigt mycket – i synnerhet de som bor i New York. Det som de upplevde var mycket mer ”personligt” än för resten av USAs invånare.

    Jag håller med dig om att en av flera egenskaper som gör amerikaner speciella är just den där öppenheten som du tidigare upplevde. Jag tror fortfarande att du skulle bemötas av samma öppenhet runt resten av USA om du någonsin resa dit igen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.