Nu är det jul – i USA

Idag är det helt korrekt att säga såväl god fortsättning till svenskar som Merry Christmas till amerikaner. Det är nämligen idag som det riktiga och stora julfirandet äger rum i USA. Det går förstås att fira jul på julafton i USA, men det betraktas bara som "lilla julafton" och känns därför inte lika tillfredsställande som att fira på juldagen.

Kalle och jag firade jul hos min svägerska och hennes man som bor i Umeå. Det blev en perfekt blandning av god mat, trevligt sällskap, sång (jag tog gitarren med mig) och tillräckligt med behaglig underhållning på TV:n. Vi övernattade hos dem så det blev en lång, uppfriskande promenad i morse innan vi åt lunch som bestod av julbordsresterna.

Det blev mitt 10:e julfirande här i Sverige som är roligt. Men det också blev den tionde julen som jag inte har träffat mina vuxna barn som är mindre roligt. Jo, det är klart att vi kunde ha åkte dit varje 2:a eller 3:e år men av flera anledningar är det inte så enkelt som det låter. Jag får tillfälliga anfall av dåligt samvete varje år för att jag har det så mysigt medan mina barn inte verkar ha någon bestämd plats att vara för att fira jul.

"Jul, jul, strålande jul" låter fint som text till sång och dikt men jag misstänker att en fullständigt fläckfri jul utan en enda sekund dåligt samvete, stress eller sorg är svårt att förvärva för många människor. God fortsättning!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.