Lagom

Bilden ovan illustrerar begreppet i detta blogginlägg

Vi människor lär oss otroligt mycket under våra liv även om vi sannolikt glömmer bort mycket obetydliga faktum liksom datumet som ett eller annat krig började och vilket år Gustav Vasa födas (1496). Men ibland blir vi så inspirerade eller tagna av ett visst begrepp så att det positivt påverkar våra liv.  Ett sådant begrepp lärde jag mig av en mycket respekterad och kär präst i den katolska kyrkan som jag tillhörde i Michigan. 

Prästen berättade en dag för församlingen att det finns bland vi människor två gånger så många dåliga egenskaper som goda egenskaper. Begreppet sammanfattades tidigt på 1200-talet av Thomas Aquinas som var en präst, filosof och trogen elev av den grekiska filosofen Aristotoles. Förklaringen till begreppet är att för varje god egenskap finns det två överdrivna avvikelser. Men egenskapen "sparsam" på bilden ovan kan bytas ut mot vilken som helst annan god egenskap som då också kommer att ha två tillhörande dåliga egenskaper.

Tänk på saken och jag är säker på att ni kommer att hitta flera andra bra exempel. Även härliga ord som "kärlek" har två dåliga avvikelser d.v.s. antingen hat eller en onormal, sjuklig och "kvävande" kärlek. Nu har ni fått söndagens lektion och jag hoppas att den var intressant! Begreppet har betytt mycket för mig och har därför hjälpt mig hitta ett lagomt sätt att leva – långt innan jag lärde mig ordet lagom.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.