En fråga till ni ”äkta” svenskar

Som invandrare vet jag att det kan ta ganska länge innan man fattar allt om hur Sverige fungerar. Samtalet runt fikabordet idag på jobbet blev kungen och även bestämmelsen att han får diplomatiskt skydd som betyder att han får aldrig åtalas eller straffas med dagsböter.

O.k…. om jag har fattat rätt är han en människa som äter, sover, kissar, bajsar och rapar precis som andra människor. Han är givetvis en snäll gubbe men han är helt kapabel av att göra missbedömningar och misstag… precis som vi andra människor.

Här kommer frågan: Är det någon klok svensk som kan förklara för mig varför diplomatiskt skydd är rimligt och rättvist?

10 kommentarer

  1. Peggy Sjöström

    Svar till Magnus (2012-01-24 13:50)
    Tack för ditt svar fastän du inte svarade på det jag ville veta. Jag läste också lite grann i Wikipedia och förstår VAD det är. Men frågan är vare sig det är rimligt och rättvist att en enda människa, som gjorde ingenting mer än att bli född ”först ur kvarnen” och därmed blev kungen, kan begå en förseelse utan att åka fast – precis som vi vanliga människor.

  2. Birgitta vid Vindelälvens strand

    Peggy!

    Du har många intressanta blogginlägg, tack för att du delar med dig:)

    När jag läste om hemlöshet, om kungens immunitet och Elin N så kom jag att tänka på ett vist ord jag fick av en präst. Det var när någon person, alldeles för ung, dött ifrån oss och jag undrade varför Gud lät detta ske, tyckte inte det var rättvist och han svarade. ”Birgitta, det finns ingen rättvisa i världen och Gud har aldrig lovat oss det”. Eller kan det vara så enkelt att det saknas empati hos alltför många idag?

    Önskar dig allt gott!

  3. Karl-Gustav Sjöström

    Bästa Peggy!
    Du har så rätt, när du ifrågasätter detta. Äkta svensk är jag ju men kan för den ändå inte finns något enda försvar för detta. Möjligen kan de mest ”blågula” kungahus älskarna göra det, men jag tvivlar på att ens någon av dem kommer försöka. Det finns helt enkelt inget försvar för det.

  4. Peggy Sjöström

    Svar till Birgitta vid Vindelälvens strand (2012-01-24 14:21)
    Tack för att du delade pråstens kloka ord! Men ändå måste jag påpeka att det finns stora skillnader emellan orättvisor som påverkar oss här på jorden. Att bli född förstånds- eller fysiskt handikappad eller att mista nära och kära i en tsunami o.s.v. har vi dödliga människor ingen kontroll eller val på. Men att vanliga dödliga människor någon gång i Sveriges historia fattade beslutet att en enda gubbe i hela Sverige kan få diplomatiskt skydd VAR och fortfarande ÄR ett val.

    Ha det gott du också!

  5. Peggy Sjöström

    Svar till Karl-Gustav Sjöström (2012-01-24 14:37)
    Precis! Jag att dessutom att de flesta svenskar inte ens funderar på frågan p.g.a. dagens ”sköter mig själv och skiter i andra”- attityden.

  6. Tiberius

    Kungen har, helt riktigt, total straffrihet. Detta är en mycket märklig rest från (gissningsvis) tiden då kung Vasa avskaffade kungavalen och upphöjde sig själv till en slags övermänska utsedd av Gud (”Deus rex, rege lex.”), vilket märkligt nog även är något vi hyllar genom bl.a. vår nationaldag.

    En blandning av empiri och intuition säger mig att de flesta ”äkta svenskar” är starkt skeptiska till kungens immunitet (som strider mot vår grundläggande rättsprincip om allas likhet inför lagen); dock väcks inte frågan i riksdagen särskilt ofta då den inte är av hög prioritet för folket. Likt det att många amerikaner nog är skeptiska till att företag ibland betraktas som individer och tilldelas konstitutionella rättigheter, eller är kritiska till Guantanamo-förläggningen, utan att något händer.

    Anhängare till monarkin och straffriheten motiverar nog fenomenet med att det är dålig PR för landet och varumärket ”Sverige” om dess monark sitter i fängelse.

    Gissningsvis är monarkin avskaffad inom ett par decennier.

  7. Peggy Sjöström

    Svar till Tiberius (2012-01-27 00:00)
    Tack för din riktigt intressanta kommentar! Trots att jag är rätt så fascinerad av slott och monarkins historia inser jag att monarkin hör inte ihop med ett modernt samhälle.

  8. Fru Karlsson

    Haha…intressant fråga, men jag kan ju endast ge min egen syn på saken. Jag tycker att är man kung så kan man få ha lite förmåner och en kung gör knappast så allvarligt brottsliga saker, att det egentligen spelar någon roll.

    Då tycker jag att det är värre med diplomater som har just diplomatisk immunitet…DÄR kan det nog finnas en och annan med brottsliga tendenser…

  9. Peggy Sjöström

    Svar till Fru Karlsson (2012-01-27 11:00)
    Tack för kommentaren! Det finns diplomatiskt skydd i USA också och jag tycker att det är lika oförskämt att de kan göra precis vad som helst och inte åka fast.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.