Utvecklingen av en politisk inställning

Jag döpte min blogg till Amerikansvenskans funderingar av en viss anledning. Det finns faktiskt många funderingar och idéer som jämt snurrar runt i min skalle. En av dessa funderingar handlar om orsakerna till att människors politiska inställningar blir som de blir.

Hur, när och varför utveckar vi våra åsikter, våra samveten och våra personliga moralregler? Är vi medfödda med en viss benägenhet till vänster- eller högertänkande eller är det föräldrarna och uppfostringen som har den starkaste påverkan på oss? Är det våra vänner, våra jobb eller vilken stadsdel vi bor i som avgör vem vi blir? 

Min syster och jag växte upp på ett jordbruk i en "måttlig katolsk" familj. Jag skulle tro att våra föräldrar försökte behandla oss så lika som möjligt, men av naturen var min syster, Kathy, inåtvänd, sluten och omedveten om världen och andra människor runt sig. Jag var däremot utåtriktad och intresserad av och engagerad i livet. Jag lärde mig väldigt mycket genom att lyssna på och iaktta andra människor. Kathy utvecklades emellertid till en mycket bestämd och tillgiven moderat och jag utvecklade utan vare sig tvekan eller skam till sosse.

Jag känner många människor som har utvecklat en annan politisk inställning än den som deras föräldrar hade – från och till båda politiska riktningar. Därför tror jag nästan att vänner, personliga iakttagelser, upplevelser och även till en viss mån den religiösa bakgrunden har den starkaste påverkan på vilken sorts person vi blir och vilka politiska åsikter och inställningar vi utvecklar.

Jag förstår att det egentligen är fel och orättvist att generalisera och att det finns undantag till varje regel och påstående. Men det verkar vara så att öppna människor som är lite extra känsliga och är uppriktigt intresserad av andra människor har en benägenhet mot vänsterpolitik. Människorna som är mer fokuserade på sig själva, sina närmaste anhöriga och sitt eget välbefinnande har en benägenhet mot höger. Eller?

6 kommentarer

  1. Stefan Westermark

    ingen aning men det skolla väl kunna vara så.
    själv tror jag varken på höger eller vänster. Det är samma soppa när vi kommer till grunden. Det finns folk som vill alla väl och det finns folk som vill satsa mer på sig själva. men i grund och botten handlar det om folk. alla är olika och alla är samma.

    lite hönan eller ägget över det hela men men.
    såg du artikeln jag la ut om att amerikansk militär/pentagon nu tar order från FN? skulle vara roligt att få någon sorts kommentar/realtoin på den artikeln.

  2. Peggy Sjöström

    Svar till Stefan Westermark (2012-03-11 17:57)
    Tack för kommentaren. Jo, jag tror också att de flesta människor önskar alla andra väl. Men det tycks som om moderaterna har lättare att blunda än sossarna (eller Vänster), när det gäller olika skattebaserat bidrag till de svagaste människor i samhället.

    Skall läsa artikeln du nämnde! Jag hör av mig om jag har någon kommentar om den.

  3. Peggy Sjöström

    Svar till Sonja Eriksson (2012-03-12 13:24)
    Tack! Jag vet att man kan bli ”fångad” i ens egna tankar och fördomar, så jag ville verkligen få veta vad andra tycker och tänker om ämnet. Jag uppskattar din kommentar!

  4. Elisabeth

    Intressanta tankar och jag som har sympatierna till vänster vill gärna tro att det är som du skriver 😉
    Jag har arbetat politiskt på kommunal nivå under många år och tror nog att de flesta vill göra gott, förbättra samhället. Det som är ledsamt är det enorma politikerföraktet som riktas mot alla verksamma, både i kommuner, landsting och riksdag. Jag har alldeles nyss avsagt mig alla uppdrag men tror fortfarande på människors engagemang och demokratin som ju vår politiska form trots allt innebär.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.