Kolla ditt namn!

I morse hittade jag ett meddelande inom Facebook från en obekant man i USA. Han hade sett en kommentar jag skrev på den offentliga Facebook-sidan angående TV-programmet, Allt för Sverige. Han kontaktade mig därför att han har samma efternamn – fast stavat med två ”o” istället för två ”ö” som inte finns på amerikanskt tangentbord.  Det enda som han vet om sin svenska släkt är att hans farfars far emigrerade från Sverige till delstaten Illinois i 1904. Han ville veta huruvida efternamnet Sjöström är ett vanligt svenskt namn.

Jag hittade det rätta svaret på Statisiska Centrabyråns hemsida.  På den här hemsidan kan man skriva in ett för- eller efternamn för att få veta hur många människor har just det namnet här i Sverige. Jag fick veta att det fins bara 7 538 människor som heter Sjöström i efternamn.

Jag blev nyfiken och provade andra namn. Min svägerska och hennes man t.ex. är två av de 1 432 människorna i Sverige som heter Edholm i efternamn. Johansson tycks vara mycket vanligt med 254 617 människor som heter så i efternamn. Men, det finns också 11 kvinnor och 72 män som heter Johansson i förnamn!  En arbetskollega har nyligen gift sig och blev därmed en av bara 45 personer i hela Sverige som heter Northman i efternamn. Det finns inte heller många som heter Reinfeldt (45 människor) men ännu färre som heter Löfven (32 människor). Prova själv ditt namn!

10 kommentarer

  1. Peggy Sjöström

    Svar till Hans-Inge Smetana (2012-03-31 14:24)
    Visst är det intressant! Jag kollade namnet på flera olika bekanta. Jag kollade för skoj mitt flicknamn, Babcock, och det faktiskt finns 5 personer i Sverige med det namnet!

  2. Anneli Northman

    Vad himla kul och intressant! =)
    Känns väldigt roligt och känner mig även lite stolt att ha ett sådant fint och ovanligt efternamn. Att vara 1 av 45 stycken i Sverige är inte fy skam… 😉

  3. Peggy Sjöström

    Svar till Erik (2012-03-31 15:01)
    Tack för kommentaren! Jo, att vara ”vettassjuka” är en av sakerna som vi har i gemensam och därför är det väldigt sällen brist av samtalsämnen mellan oss!

  4. Maria Lundmark Hällsten

    Min mormor hade ju Sadura som tilltalsnamn… inte många på den listan idag :), och hennes bror Karner, hade nog varit ensam med det tilltalsnamnet om han nu hade levat. Hällsten finns det några stycken av, men inte så många. Ha det gott!

  5. Peggy Sjöström

    Svar till Maria Lundmark Hällsten (2012-03-31 16:13)
    Oj, vad det finns ovanliga namn här i Sverige! Alla tre namnen du nämnde har jag aldrig hört! Min farfar (i USA) hette Roscoe, och jag tror inte att det finns (eller även fanns) så många som hette så.

    Det som är mest intressant för mig är någonting min svåger förklarade för mig – att de flesta svenska efternamnen har någonting att göra med naturen.

  6. Elisabeth

    Det var ju intressant att söka olika namn. Upptäckte att det bara finns tre personer i Sverige med mitt efternamn!
    Såg också att ingen heter Vitalius något en av mina morbröder hade som ett av sina förnamn. Stackarn, det var inte roligt när barnen i skolan kallade honom för vita lus…

  7. Peggy Sjöström

    Svar till Elisabeth (2012-03-31 19:13)
    Det är nästan svårt att sluta leta olika namn efter man har satt igång med namnsökningen! Ja, stackars morbror din! Barn kan vara så hemskt elaka ibland.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.