Sociala medias mörka sida

Det finns ett otroligt stort spektrum av sociala media som man kan kan engagera sig i via Internet eller en så kallade Smart-phone, t.ex. Facebook, Twitter, Digg, YouTube, bloggar och webb-tidningar. Jag medger att jag gillar och är något beroende av Facebook, men framför allt för att dagligen kunna följa mina vuxna barns liv.     

Jag läser också nästan varje dag artiklar som handlar om USA via en amerikansk nyhetskälla. Det finns en möjlighet på de allra flesta artiklarna för läsaren att helt anonymt skriva en kommentar. Jag brukar läsa de första 5-10 kommentarerna om artiklarna mestadels för att få en uppfattning av den allmänna stämningen i mitt hemland. 

Många av kommentarerna och åsikterna som jag läser är ofta oroväckande. En gräslig trend som jag har lagt märke till är att kommentarerna har blivit allt mer brutala, fräcka, hänsynslösa, hatiska och förnedrande. Under de senaste femton åren har USA gradvis blivit väldigt politiskt och rasist polariserat. Jag har börjat tro att möjligheten för publiken att fritt skriva vad den vill gör mer skador än nytta.

En liknande debatt infördes för c:a ett år sedan här i Sverige som ledde till att man inte längre få skriva en kommentar helt anonymt. Det beslutet upprörde mig då delvis för att det kändes som censur och delvis för att professionella journalister är inte de enda människorna i världen som kan tänka kloka tankar.

Men efter ett års betänktetid tillsammans med den fula utvecklingen av anonyma kommentarer i USA har jag ändrat mig. Nu inser jag att det inte är censur utan ett nödvändigt sätt att förhindra illasinnad ryktesspridning, grova påhopp och lögnaktiga påståenden *. Att tillåta vem som helst att skriva sin kommentar med kravet att den personen står för det som hen skriver är ytterligare ett exempel av vad USA kan lära sig av Sverige. 

 

* Jag vill tacka min man som hjälpte mig formulera denna svåra mening!

4 kommentarer

 1. Arbetare

  Det jag ser mest av och som bekymrar mig,på amerikanska fbsidor o hos fbgrupper, är krigshets av riktigt ful sort, mest emot araber i Palestina, Syrien Iran osv.
  Wipe them out är ett vanligt uttryck och ofta tar man parti för Israel- som tydligen fortfarande har offerstatus.
  Denna krigshets, om den nu är så omfattande som det verkar, kan ju faktiskt starta ett världskrig. Det finns inte utrymme för realiteter eller fakta i sakfrågan-utan bara hets och hat!

 2. Peggy Sjöström

  Svar till Arbetare (2012-09-02 17:39)
  Det som du skriver om är ett bra exempel på vad jag menar. Jag tror (och hoppas) att det är en förhållande liten grupp som uttrycker sig så elakt mot en viss befolkning. Men möjligheten att snabbt sprida fula budskap över hela världen via sociala media framför allt för att reta upp folk kan bli farlig.

 3. Arbetare

  Ja, och för mig är det obegripligt varför amerikaner i gemen känner sig så hotade att de hela tiden hävdar ”anfall bästa försvar”, särsklit då man har krigsbaser med kärnvapen över hela världen redan, särkilt många i mellanöstern. 45 st baser bara vid Iran.
  Men ändå är petrodollarhegemonin och guld(som Iran har,Irak hade, Libyen hade osv) en större fråga än ev vapen o ev kärnvapen i dessa länder. De vapnen finns i Us och Israel, 200 kärnrobotar bara i Israel.
  Ett hot mot Us, militäriskt ser jag inte, men ändå hetsas för krig även från myndigheterna.

  Ps, allt guld från Irak( enorma mängder) finns redan i Washington!

 4. Peggy Sjöström

  Svar till Arbetare (2012-09-02 19:57)
  Det dummaste saken är att USA har ingen råd för fler krig! Men döma ej USA av dess regeringen utan av dess trevliga invånare (förutom de som kliva in i en bio och skjuta ihjäl en massa människor).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.