Kathy

Blogg_Kathy

För exakt sextiofem år sedan, idag den 3:e juli, föddes min syster Kathy. Hon var bara femtioåtta år gammal när hon dog den 6:e augusti 2006. Jag tror att hennes förhållandevis korta tillvaro på jorden präglade starkt mitt liv. Men om du förväntar dig en upplyftande historia om syskonkärlek blir du besviken, för att 98 % av minnena jag har av min syster är dessvärre negativa.

Min syster var en mycket underlig människa, vars oförklarliga beteende ofta orsakade ett mörkt moln av frustration och stress i mitt barndomshem. Hon var en väldigt orolig person och, enligt mamma, hade varit så alltsedan hon föddes. Hon var plågsamt blyg och rädd för nästan allting utanför hemmet. Hon var envis som en åsna, sur periodvis som ett omoget äpple, och till råga på ilskan hade hon en mycket kort stubin. Mamma sökte hjälp genom att ordna upp några besök hos barnpsykologen utan framgång för att Kathy vägrade att delta i behandlingen hos psykologen genom att titta bort med armarna i kors.

Kathy var i ett avseende briljant för att hon satt och läste nästan oavbrutet och var därför ”boksmart”. Dessutom hade hon ett slags fotografiskt minne som gjorde att hon kom ihåg i stort sett allting hon hade någonsin läst. Men hon var inte det minsta socialt begåvad som gjorde att hon inte alls intresserad  sig för andra människor och därför höll sig undan i sitt rum dag efter dag. När jag försökte prata med Kathy blev jag bara tillrättavisad om jag sade någonting ”fel” så jag lärde mig att det inte var lönt att prata med henne. Hon vägrade skaffa ett jobb så mamma och pappa blev tvungna att försörja henne tills de dog. Till slut gav alla upp med följd av syrran fick göra precis som hon ville utan motstånd. Pappa höll sig utomhus mest i trädgården och mamma tappade helt och hållit livsgnistan och satt bara på tv:soffan och rökte och deppade fram till sitt död.

Jag ”ärvde” min problematiska syster efter det att mamma och pappa dött. Jag skänkte min del av pengarna som vi hade ärvt av föräldrarna till Kathy så att hon kunde utbilda sig till sjuksköterska. Tanken var att hon kunna skaffa ett bra jobb efter utbildningen, försörja sig själv, betala tillbaka pengarna som jag hade skänkt och även köpa ut mig från huset som vi bägge två hade ärvt. Kathy fick MVG i precis alla ämnena men p.g.a. sitt konstiga beteende och brist på social förmåga kunde hon inte klara av praktiken. Hon fick därför inte legitimera sig som sjuksköterska. Det blev aldrig ett bra jobb och jag fick aldrig tillbaka pengarna.

Jag fick till slut barndomshemmet när Kathy dog. Men hon hade tillåtit huset att förfalla hemskt mycket så där har Kalle och jag spenderat mycket pengar och tillbringat många timmar hårt arbete under de senaste nio åren för att först göra huset beboeligt och senare snyggt och modernt. Det är vårt sommarhus nu.

På ett sätt tycker jag synd om min syster för att hon uppenbarligen var mentalt sjuk utan att ha tillgång till dagens förbättrade förståelse för och behandling av mentalsjukdom. Men jag tycker synd ibland om mig själv också för att jag aldrig fick uppleva äkta syskonkärlek. Å andra sidan är jag tacksam att min besvärliga syster gjorde mig på gott och ont till den person som jag är idag – framför allt stark och oberoende.

Genom att iaktta Kathy har jag lärt mig att vi människor tyvärr inte är födda precis lika och att vissa av oss klarar inte av livet lika bra som vi andra ,vars vilja och förmåga är stark. Jag lärde mig att det är omöjligt att tvinga andra människor att ändra sitt beteende, men man kan istället ändra sin egen inställning till den personen. Jag lärde mig av Kathy att man är ansvarig för sitt eget liv och egen glädje och just den där biten är en stor anledning till varför jag befinner mig i Sverige idag.

Jag kan inte ärligt påstå att jag saknar Kathy i mitt liv, men å andra sidan kommer alltid den 3:e juli att väcka diverse känslor till liv hos mig.

8 kommentarer

 1. Margareta Vigren

  Vilken fin levnadsbeskrivning av din syster! Jag jobbar ju med människor som har olika funktionshinder, och jag brukar säga att ju längre jag jobbar i den här branchen, ju mindre säker är jag på vem som är normal! Alla är vi olika, vi ”normalstörda” har våra handikapp som vi gör allt för att dölja. De med diagnos är mer direkta och visar oss ofta en ärlighet som vi kan avundas. I er situation måste ju livet ha
  blivit mycket ansträngt eftersom ni inte fick avlastning och hjälp från samhället. Numera finns ju en lag- stiftning som träder in, åtminstone här i Sverige.

  • Peggy Sjöström (inläggsförfattare)

   Tack för din intressanta kommentar. Jag gillar din beskrivning av ”vi normalstörda”… den var bra! På grund av det helvete som min syster orsakade och som hon fick leva med stödjar jag all arbete och forskning som kan förbättra livet för de som drabbas av mentalsjukdomer. Det fanns då mycket lite förståelse och hjälp i USA under 50- och 60 talet när syrran växte upp. Mycket framsteg har gjorts i USA men mycket mer måste göras. Jag är övertygad om att om min syster hade fått bra behandling skulle hon… och familjen… ha haft ett mycket bättre liv tillsamamans.

 2. Daniel

  Din systers beteende låter som att hon hade nån form av Aspergers. Det är synd att sånt inte kändes till förrän relativt nyligt, och det är fortfarande ett svårt stigma samt svårt för människor som har det att leva ”normala” liv i det ”vanliga” samhället. De har svårt att förstå de ologiska och osynliga reglerna som genomsyrar andras vardag.

  • Peggy Sjöström (inläggsförfattare)

   Tack för en mycket fin kommentar! Ja, jag har förstått under åren att syrran nästan säkert drabbades av Aspergers. Sådana mentalsjukdomer kan gå i stäkten och min dotter också drabbas av någon personlighetsjukdom. Dottern däremot har fått diagnos och behandling och hon mår hyfsat bra och kan sköta detmesta i sitt liv. Friska familjer kan inte ens föreställa sig hur många sömnlösa nätter och hur många tårar flöder när man har en närstående som är mentalsjuk. Det är lätt människor att visa hansyn för någon som är fysists sjuk, skadad, missbildad eller handikappad. Mentalsjukdomer är osynliga och därför svårare att förstå för de flesta.

  • Peggy Sjöström (inläggsförfattare)

   Tack snälla du! Och tack för att du var så snäll och hjälpsam mot Kathy medan hom levde.

 3. Elisabeth

  Så befriande ärligt och rakt du skriver om detta!
  Även min första tanke var att din syster hade Aspergers. Ja, psykisk sjukdom i en familj är svårt. Min bror blev psykiskt sjuk redan som barn och det påverkade och förmörkade hela min uppväxt. På den tiden var det en skam och inget man pratade om. Det känns på något sätt som en tröst att fler vet vad det handlar om.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.