Patrik Nilsson kommunalråd ( S )

Personalpolitik!

På personalutskottets möte förra veckan så lyfte vi socialdemokrater frågor kring kommunens personalpolitik. Rätt till heltid eller rätt till den sysselsättning man själv önskar har varit en prioriterad fråga i några år. Det är bara att konstatera att kommunen har en bit kvar innan vi har uppnått denna målsättning. Ofta när man diskuterar denna fråga så möts jag av problem, hinder och ökade kostnader för att genomföra denna målsättning. Runt om kring i vårt avlånga land så inför nu kommuner Rätt till heltid. Personalutskottet har nu begärt in en utredning om hur andra kommuner arbetar med denna fråga. Vad är det som gör att andra lyckas utan problem och utan ökade kostnader. Hur kan Robertsfors kommun bli bättre på att erbjuda människor den sysselsättning de önskar.

Vi krävde också in en utredning på hur kommunen ska klara framtida kompetensförsörjning. Kommunen har stora pensionsavgångar de kommande åren och vi behöver rekrytera utbildad arbetskraft. Liknade problem står även industrin inför då alltför få utbildas inom denna sektor. Hur tar vi tillvara nyutbildade unga människor i t ex äldreomsorgen? Är det så att nyutbildade måste i flera år gå på timid innan man får en visstidsanställning. Är det så att nyutbildade hellre flyttar till en plats där man får en visstidsanställning på grund av att vi ligger fast i gamla strukturer som gör att vi inte tar tillvara nyutbildade. Båda dessa frågor Rätt till den sysselsättning man önskar och hur vi skall klara framtida kompetensförsörjning hänger ihop och det är av yttersta vikt att kommunen aktivt arbetar med dessa frågor så att vi fortsättningsvis kan behålla den goda kvalitén i våra verksamheter samt att människor väljer att bosätta sig här.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.