Patrik Nilsson kommunalråd ( S )

Ambulans förtydligande

Under vk- kommentarerna kan jag läsa att det finns en stor oro över att det i framtiden inte kommer att finnas någon ambulans på plats i kommunen under helgerna. Jag har varit i kontakt med verksamhetschef för akutfrågor på landstinget och han meddelar att det även fortsättningsvis kommer att finnas en ambulans i kommunen under helgerna. Den kommer att styras från SOS alarm enligt konceptet aktiv ambulansstyrning. När SOS alarm skickar in ambulans från Skellefteå kommer de att kunna använda Ånäset och när de skickar in Umeå kommer de att kunna använda Robertsfors.

 

7 kommentarer

 1. Fredrik

  Hej Patrik!

  Tidigare har det varit så att när ambulansen i Robertsfors fått ett uppdrag och varit försvunnet från kommunen för att lämna patient i Umeå eller Skellefteå så har ambulans från dessa kommuner fått ta ambulansuppdrag i Robertsforsområdet. Dessa bilar har då utgått från respektive ambulansstation. Detta kallas aktiv ambulansstyrning och är precis det som kommer att hända i framtiden när ambulans saknas i Robertsfors. Fredag 15.00 åker Robertsforsambulansen in till Umeå och återkommer igen måndag 09:00. Larm som sker därimellan kommer att hämtas av ambulans från Umeå eller Skellefteå beroende på vart tillgången på ambulanser är störst för tillfället. Det är aktiv styrning.

  På veckodagarna kan lokalen i Ånäset fungera som en rastlokal för Skellefteåambulansen om denna är på väg hem tomma från Umeå samtidigt som Robertsforsambulansen är på uppdrag. Skellefteåambulansen kan man då säga passar Robertsforsområdet men det förutsätter att ambulansen inte behövs i Skellefteå. Gissningsvis kommer detta ske 1-2 timmar i månaden. I övrigt är direktiven tydliga. Ingen ambulans ska åka från Skellefteå eller Umeå för att passa när Robertsforsambulansen är på uppdrag eller på helgerna när ambulansen står placerad i Umeå. M.a.o allt är exakt som tidigare förutom att Robertsfors är utan ambulans fysiskt på helgerna (ca 40% av tiden).

  Att du beskriver det hela som du gör kan bara bero på 3 saker.
  1. Du har förstått allt fel
  2. Du har blivit felinformeraf
  3. Eller så är det jag som har blivit felinformerad eller förstått allting fel.

  Ha en trevlig påsk//

 2. Isaksson

  Vad jag förstått av att prata med en ambulansförare som ibland är stationerad i Robertsfors så kommer det inte att ALLTID finnas en ambulans i Robertsfors. Det beror på hur ”lugnt” det är i de båda städerna, men med tanke på ambulansbristen som råder både i Skellefteå och Umeå så är det väldigt stor risk att Robertsfors blir ställd utan.

 3. Patrik Nilsson

  Hej Fredrik

  Tack för dina kommentarer. Efter att ha varit i kontakt med ansvarig chefstjänsteman för ambulansen Robert Yllepää i västerbotten x flera så är budskapet som han förmedlar. Att en ambulans kommer att finnas i Robertsfors kommun även under helgerna. Antingen i Robertsfors eller i Ånäset. I Vk i lördags uttlarar han sig återigen på detta sätt. Jag kan inte annat än att tro på vad hans säger och utgår från att en ambulans alltid ska finnas i kommunen. Jag kommer självklart att följa utvecklingen i denna fråga

 4. Constantin

  Vad är det som är så svårt att förstå?

  Robert Y är av oförklariga skäl väldigt sparsam med sanningen….

  Robertsforsborna kommer att få vänta minst 30 – 45 minuter längre på en ambulans under helgerna pga att det INTE står någon ambulans i kommunen då.

  Den ambulans som står där under Mån – Fre kommer att åka in till Umeå för att förstärka där.

  Någon ambulans från någon annan ort kommer INTE att ställas i Robertsfors.

  Förra Helgen var det premiär för det ”nya” sättet att dirigera ambulanserna och då skedde det exakt som jag beskriver här ovan.

  Du kan kontrollera med vilken ambulanspersonal som helst…

  PUNKT SLUT

 5. Patrik Nilsson

  Ja tyvärr är det precis som du beskriver. Det kommer inte att finnas någon anbulans stationerad i kommunen under helgerna. Den information som kommunen har fått från ansvarig har hela tiden varit det omvända att det ska finnas en ambulans även under helgerna i kommunen. Vid direkta frågor så har svaret alltid varit det. Jag har själv varit i kontakt med ambulanssjukvårdar både i Skellefteå och Umeå och fått en helt annan information. jag tycker det är mycket anmärkningsvärt att sanningen eller att man inte är ärlig inte har framkommit i diskussionerna mellan kommunen och ansvariga från landstinget. Det är rent sakt dåligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.