Patrik Nilsson kommunalråd ( S )

Folkomröstning

Ikväll på kommunfullmäktige avgörs frågan om det ska bli en folkomröstning för invånarna i Robertsfors kommun. 720 namn är insamlade vilket utgör mer än10 % av befolkningen vilket krävs för att begära en folkomröstning.  I denna fråga behövs inte enkel majoritet vilket är fallet i alla andra frågor utan här krävs 2/3 av samtliga ledamöter för att stoppa en folkomröstning och sålunda 1/3 behövs för att få en röstning till stånd.

Att människor engagerar sig och vill påverka en fråga är något som är mycket positivt men en folkomröstning bör röra en fråga som är av övergripande karaktär och inte där beslut redan är fattat av fullmäktige och bara rör en del av kommunen vilket är situationen här. När kommunen tittat på andra kommuner som genomfört folkomröstning eller snart ska göra det så är erfarenheten att en fråga som bara berör en del av en kommun leder till ett väldigt lågt valdeltagande. Byar och samhällen ställs mot varandra och valkampanjen kan bli både smutsig och ful.

En folkomröstning innebär dessutom kostnader för Robertsfors kommun. Mer än 500 000 kommer det att kosta för att genomföra denna folkomröstning. Pengar som jag anser kan göra betydlig större nytta någon annanstans. Bland annat behöver vi utöka kommunens barnomsorg och fritids.

Jag och den sittande majoriteten kommer att rösta nej till en folkomröstning med anledning av ovanstående men om fullmäktige mot förmodan skulle rösta för så måste vi titta ordenligt på frågeställningen så att den kommer att beröra hela kommunen skolstruktur. Nu är detta en fruktansvärt dyr enkät så jag hoppas kommunfullmäktige är klok och säger NEJ till denna rådgivande folkomröstning, vi behöver dessa pengar till annat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.