Patrik Nilsson kommunalråd ( S )

Utvecklingsatsningar

Robertsfors kommun har fått tillbaka 7,5 miljoner från staten av de försäkringspengar som kommunen betalar in för varje kommunanställd. Försäkringen har slagit i taket och kommunen får då tillbaka pengar från 2007 och 2008 års inbetalningar.

Robertsfors kommun står inför en rad framtida utmaningar. Vi har haft en befolkningsminskning sedan början av 90-talet och ska kommunen kunna fortsätta att erbjuda god service till alla våra medborgare så måste befolkningstappet upphöra och framför allt så måste kommunen arbeta med ökad inflyttning. I kommunfullmäktiges styrkort så är målet att befolkningen ska vara 7500 invånare till 2020 och ska detta vara realistiskt så krävs det offensiva insatser. Idagens kommunstyrelse fick S och V tillsammans igenom en satsning på 4,2 miljoner kronor till kommunens verksamheter. Satsningar av engångskaraktär som ska leda till utveckling av kommunens verksamheter. Fördelningen ser ut som följer:

1 Miljon till att arbeta med ökad inflyttning och marknadsföring, 500 000 kr till näringslivssatsningar, 200 000 till kultur, 1 miljon till samhällsbyggnadskontoret (ökat under håll), 500 000 till medarbetar dagar ( information och kompetensutveckling som är koncernövergripande till alla kommunens anställda), 500 000 till sociala sektorn och 500 000 till barn och utbildning.

Det känns riktigt bra att för första gången på många år kan kommunen göra denna offensiva satsning på alla våra verksamheter. Kommunfullmäktige fattar beslut den 5 december och sedan kan ansvarig sektorchef tillsammans med sina medarbetare arbeta fram en tydlig strategi på hur dessa pengar på ett koncernövergripande sätt kan göra bäst nytta. Det finns en stor kompetens bland kommunens verksamheter och det ska bli spännande att se dessa strategier växa fram och ta form. Kan de dessutom växla upp dessa pengar i olika projekt och dubblera summan så är det bara ett plus.

 

 

 

 

4 kommentarer

 1. Tina

  Jättebra! Börja gärna med att fixa så att det går fler taxianslutningar till Sikeå/E4:an. Som det ser ut idag går det en buss 6.50 sen går inte nästa förrän 8.20. Sen går den en anslutning kl 8.40 (!) och en buss kl 9.00. i princip ingen åker anslutningen kl 8.40. Det som borde göras är att fixa en anslutning till bussen som går 7.40 från E4:an! Massor med folk åker den varje dag och måste själva ta bilen ut till sikeå varje dag. Ingen vill flytta till robertsfors om inte bussarna funkar. Jag är själv inflyttad (ofrivilligt dock) och jag tycker det är oerhört dåligt att ingen styrande bryr sig om alla oss som pendlar. Ska vi flytta?

 2. Jenny

  Jag tycker att mer pengar borde satsas på förskolan. Det är väl mest barnfamiljer man vill locka hit, och vad är då bättre marknadsföring än att vår förskola får ett bra rykte om sig, att barngrupperna minskas…

 3. Patrik Nilsson

  Tina, Att kollektivtrafiken och att anslutningar till bussen i Sikeå fungerar är av yttersta vikt. Ska kommunen locka ny invånare och framför allt att det fungerar för de som redan bor här så är denna fråga mycket viktig. Ansvarig tjänstemän ser kontinuerligt över hur bussåkandet ser ut samt för en regelbunden dialog med den entreprenör som sköter pendlar linjen mellan R-fors och Sikeå. Hur många som reser och om det är linjer som bör flyttas. Har du synpunkter och tankar så tar vi tanksamt emot dessa. Det är bara att du hör av dig.

 4. Patrik Nilsson

  Min ambition är att resurser ska prioriteras till de minsta barnen i förskolan och i lågstadiet. Ju tidigare insattserna är för varje enskilt barn desto bättre, den prioriterningen är även tagen i barn och utbildning. Vi utökar barnomsorgens budget för 2013 med 1,7 miljoner. Dels för att klara av att det är mer barn som behöver barnomsorg än det var beräknat men också för att förstärka. Barn och utbildning har även ambition till att skapa en specialpedagog tjänst ytterligare inom barnomsorgen men den frågan är under bearbetning och kommer förhoppningsvis att lösas inom kort. Återkommer senare till denna fråga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.